Atatürk filmleri birbirine karıştı

Arka arkaya vizyona girecek olan iki Atatürk filmi 'Veda' ve 'Dersimiz Atatürk' izleyicinin kafasını karıştırdı. Filmlerin fragmanlarını izleyenler iki filmin karşılaştırmasını yaptı

Giriş Tarihi 16 Ocak 2010, 00:00 Güncelleme 16 Ocak 2010, 10:20
Atatürk filmleri birbirine karıştı

İÇİNDEKİLER

Can Dündar'ın 'Mustafa' filminden sonra Atatürk filmlerine ağırlık verildi. Turgut Özakman'ın senaryosunu yazdığı 'Dersimiz Atatürk', 19 Mart'ta vizyona girmeye hazırlanırken, senaryosunu Zülfü Livaneli'nin yazdığı, Sinan Tuzcu'nun Atatürk'ü canlandırdığı 'Veda' filmi 26 Şubat'ta izleyici karşısına çıkacak. Her iki filmin de aynı dönemlerde tanıtımlarının yapılması, akılları karıştırdı. İzleyiciler, filmlerin konusunu ve oyuncuları ayırt edemezken, 'Dersimiz Atatürk' makyajlarıyla, 'Veda' da prodüksiyonu ve efektleri ile öne çıktı.

ATATÜRK'Ü BOZOK ANLATTI
Atatürk'ün hayatını yakın arkadaşı Salih Bozok'un anlatımıyla beyazperdeye taşıyan 'Veda', özellikle savaş sahneleriyle dikkat çekiyor. İzmir-Seferihisar'da çekilen 'Veda' filminde Atatürk'ü Sinan Tuzcu ve Burhan Güven, Latife Hanım'ı Ezgi Mola, Zübeyde Hanım'ı Dolunay Soysert, Fikriye Hanım'ı Özge Özpirinççi, Salih Bozok'u ise Serhat Mustafa Kılıç canlandırdı.

TARİHÇİ DEDE ÖĞRETİYOR
Başrollerini Halit Ergenç, Çetin Tekindor ve Batuhan Karacakaya'nın paylaştığı 'Dersimiz Atatürk' ise Atatürk'ü en doğru ve yalın şekilde anlatmayı amaçlıyor. Filme ismini veren dersin hocasını yani 'Tarihçi Dede'yi Çetin Tekindor oynuyor. Çocuk ve gençleri hedef alan bu yapımda belgeler ve kanıtlar filmin omurgasını oluşturuyor. Masalsı bir dille anlatılan filmin senaristi Turgut Özakman, projeyle ilgili olarak, "Birliğimizi, dirliğimizi, geleceğimizi korumak için herkese gerçek Atatürk'ü anlatmak zorundayız. Bu, görevimiz" dedi.

İZLEYİCİ YORUMLARI:
"Veda'nın fragmanına bakılırsa, hem teknik hem de görsel açıdan başarılı. İyi bir film izleyeceğimizi düşünüyorum. Çekimleri ve de yönetmenliğiyle Türk Sinema standartlarının üstünde bir film gibi... Tek dileğim, senaryosuyla ikinci bir 'Mustafa' faciasına dönüşmemesi..."
"Veda filminde Sinan Tuzcu'yu Atatürk'e benzetememişler. Benzetmeyi bırak yanından bile geçmiyor!"
"Ben Atatürk filmlerini karıştırdım. Birinde Halit Ergenç diğerinde Sinan Tuzcu var ama Çetin Tekindor nerede, Ezgi Mola nerede aklım dağılıyor. İsimler bile karışıyor. Ama en başarılı Atatürk, kesinlikle Halit Ergenç olmuş. Onun oynadığı filmde Zübeyde Hanım da tıpkısının aynısı. 'Veda' da Dolunay Soysert yaşlı ve çirkin bir kadın olmuş. Zübeyde Hanım'la alakası yok. En iyi makyajı, 'Dersimiz Atatürk'te yapmışlar."
"Halit Ergenç olduğunu söylemeselerdi, gerçekten kim olduğunu anlayamazdım. Ergenç, Atatürk'e çok benzemiş. Şu ana kadar Haluk Bilginer'in reklamlardaki makyajını başarılı bulmuştum ama bu, hepsini beşe katladı. Sinan Tuzcu hiç ama hiç benzememiş Atatürk'e..."
"Halit Ergenç hakikaten benzemiş Atatürk'e. İzlerken heyecanlanacağımı düşünüyorum."

HALİT ERGENÇ'İN MAKYAJI BAŞARILI
Sinan Tuzcu, 'Veda' filminde Atatürk'ün 25-45 yaş arasındaki dönemini canlandırdı. Ancak fragmanları izleyenler, 'Dersimiz Atatürk' filminde Halit Ergenç'e yapılan makyajın çok daha başarılı olduğu görüşünde birleşti.