DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 9 Mayıs 2014

Patates yemek şişmanlatmaz

* Şişmanlığımın sebebi patatesi sevmemmiş. Ben patates yemeden duramam ki. Patatesli yemekler yedirerek beni zayıflatabilir misiniz?
Evet. Zayıflatabilirim. Kilo vermeyle ilgili doğru bilinen yanlışlardan biri 'patates kilo yapar' cümlesidir. Patates kaliteli ve doyurucu ve de doğal bir besin kaynağıdır. Eğer çok ve kızartma gibi yoğun enerjili halde pişirip tüketirsen bir de hareket etmezsen tabi ki kilo yapar.
Her sofrada tavuk yumurtası büyüklüğünde haşlama patates yiyebilirsin. Tabi ekmek yememek kaydıyla. Ancak tek yönlü beslenme yerine bazen ekmek, bazen patates bazen de diğer karbonhidrat kaynaklarını yemeliyiz.
Hem damağımız hem de sağlığımız için değişiklikte keyif vardır.

* Sinüzitim var. İlaç kullandım geçmedi. İş yerinden bir arkadaşım acı kavun kullanmış. Burnundan bir sürü iltihap akmış. Bende kullanabilir miyim?
Acı kavun hikayesinin acı sonuçları var.
Bu bitkinin komşu tavsiyelerinde sık sık geçtiğini biliyoruz. 'Acı kavunu buruna direkt sık' veya 'Acı kavunu suyla karıştır, damlat' diyenler sinüziti tedavi edeceğini düşünenlerdir.
Akan sıvının iltihap olduğu zannı ile rahatlama oldu zannederler. Yapılan tıbbi çalışmalarda acı kavun burun içindeki sağlıklı veya sağlam ayırt etmeksizin tüm dokuları kimyasal olarak yakar. Uygulama sonrası akan sıvı iltihap değil yanık dokulardır.
Burun dokularını yakarak sinüzit tedavi edilmez. Yakarak tedavi hiç bir hastalıkta tedavi yöntemi değildir. Bunun dışında çok daha önemli bir nokta da acı kavuna bağlı alerjik şok ve ölüm riski olmasıdır.
Ben tavsiye etmiyorum.

* Tansiyonum yükseldi. İlaç verdiler. Babamda tansiyon hastası. Şimdi iyiyim. İlaç almıyorum. Ama yine yükseliyor. Kilo da verdim. Bu yaşta ilaç kullanmak zor geliyor. Sarımsağı çok kullanırsam zarar verir mi?
Hipertansiyonun ilaçla dengeye girmişse ilaç kesildiğinde denge bozulur.
Tekrar yükselir. Bu nedenle iyileştim deyip ilaçları bırakman doğru değil. Yaşını kilonu, boyunu, sigara kullanıp kullanmadığını, uyku düzenini, daha önce geçirdiğin hastalıkları, kullandığın ilacı yazsaydın daha fazla bilgi verebilirdim. Bu yüzden hipertansiyon tedavisi gelişigüzel takip edilmez. Mutlaka bir tek doktorun takibine girmelisin. Sana has özel tavsiyeler başka türlü olmaz. İlaç kullanmazsan hastalık daha zarar verici olabilir. Sarımsak ilaç değildir. Doğal bir gıdadır. Destekler ama tedavi etmez.
Düzenleyicidir. Fazlası mide bağırsak ve sindirim sistemine zarar verebilir. Bir maddeyi zehir yapan dozudur unutma.

* 3 aydır sedef hastasıyım. Genel olarak kendime nasıl bakmalıyım?
Bütün hastalıklarda olduğu gibi bu hastalıkta da hem sebepler hem sonuçlar tedavi edilmelidir. Tedavide öncelikle hastalığını aktif hale getiren durumları tespit edip bunlardan sakınmalısın. Derin kuru kalmasın. Doğrudan deriye uygulanan ilaçlar topikal tedaviler olarak bilinir. Bunlar krem, merhem ve losyonları kapsar. Nemlendiriciler kepeklenmeyi azaltır ve kaşıntıyı kontrol altına alır.
İhtiyaç duyulduğu sıklıkta nemlendiriciler kullanılabilir. Doktorlarının tavsiyeleri ile kortizonlu pomatlar, D vitamini türevleri ve diğer tedavi ediciler kullanılabilir. Eğer stres-sıkıntı-gerilim-korku-kaygı ve bunun gibi ruhunu ilgilendiren olumsuz durumları kontrol edip azaltamazsan hastalık tekrara yatkındır.