Tarihi 18 Şubat 2012

Kredi kartı efsaneleri

2011 yıl sonu itibarıyla cebimizdeki toplam kredi kartı 51.360.809, banka kart sayısı ise 81.879.926'a ulaştı. Her gün 32.462 ATM makinesinde para çekiyor, 1.976.843 POS cihazını kullanarak alışveriş yapıyoruz. 2011 yılında kredi kartları ile toplam 26.187,91 milyon TL, kredi kartı başına 508 TL tutarında harcama yaptık. 2002 yılında 15.705.370 olan kredi kartı sayısı 3 kattan fazla artarak, ödemelerimizin temel aracı haline geldi. Kart kullanımı artıyor, ancak kredi kartları hakkında birçok doğru bilinen yanlışlar var.

Yanlışlar ve doğrular
Yanlış: Tüm nakit ihtiyaçlarımı kredi kartı ile karşılayabilirim.
Doğru: Kredi kartları ile sadece acil nakit ihtiyaçlarınızı karşılamalısınız. Nakit kullanımının nakit çekim ücreti, faiz, vergi ve diğer mali külfetleri vardır.
Yanlış: Gelirimin üzerinde kredi kartı harcaması yapabilirim.
Doğru: Kredi kartları bütün ihtiyaçlarınız karşılanabileceği sonsuz ödeme araçları değildir. Kredi kartları taksitlendirme imkânı sunarak, ödemelerin uzun vadeli yapılması imkânı sunar. Ancak her taksitli alışverişin aylık ödemeniz gereken toplam tutarı oluşturduğunu unutmayın. Küçük taksitlerin toplamı büyük borçlara dönüşebilir.
Yanlış: Kredi kartlarının bankalara maliyeti yoktur.
Doğru: Bankalar kredi kartı aidatı almak zorundadır. Bankalar kredi kartı hizmetlerinin güvenli ve sorunsuz bir şekilde çalışması için önemli yatırım ve operasyonel maliyetlere katlanmaktadır. Bankalar kart aidatını almamak koşuluyla müşterisine alternatif imkânlar sunmaktadır. Kart aidatına ilişkin size sunulan alternatifleri mutlaka bankanızla müzakere edin.
Yanlış: Asgari ödeme tutarını ödemek yeterlidir.
Doğru: Yasal koşullar çerçevesinde asgari ödeme tutarının ödenmesi sadece asgari ödediğiniz tutar için faiz ödemezsiniz, diğer kalan tutar için faiz işlemeye başlar.

Güvenlik
Yanlış: İnternet alışverişlerimin güvenliğinden tamamen banka sorumludur.
Doğru: Bankalar kart güvenliğinin sağlanması konusunda sürekli iyileştirme çalışması yapmaktadır. Ancak güvenliğinden emin olmadığınız siteden alışveriş yapmayın. Ortaya çıkacak zararlardan bankalar sorumlu değildir.