BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 28 Nisan 2015

CHP'nin planı 'Nereden!'

Kemal Kılıçdaroğlu'nun 1 yıl içinde yapmayı taahhüt ettiği seçim vaatlerinin maliyeti toplamda 150 milyar lira. Bu kadar büyük bir rakamı nasıl bulacağını açıklayamayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu kamuoyu sorgularken, makul ve mantıklı yorumlarıyla tanınan ekonomistler de inandırıcı ve samimi bulmuyor. Nihayetinde, "Türkiye'yi IMF'nin kapısını çalmak zorunda bırakır" diyorlar...
Kılıçdaroğlu'nun seçim vaatleri sürecinde, bir gerçeği hatırlamalıyız. "Nereden Buldun yasası" neydi?
Türk ekonomisi bu yasa yüzünden nasıl battı? 2001 krizinin arka planında, bu yasa uygulanmasıyla, kara günler nasıl yaşandı?
Bu sorulara verilecek cevaplar, bizleri ilginç bir adrese de çıkarır: KILIÇDAROĞLU VE YANINDAKİ EKONOMİ KADROSUNUN GEÇMİŞİNE... Türkiye ekonomisinin batmasına yol açan 2001 krizinin arka planına dikkatle bakan gözler, dün bürokraside-bugün CHP'nin ekonomi beyin kadrosunda yer alan bazı isimleri karşısında görecektir. Kim bunlar?
NEREDEN BULDUN?
ZEKERİYA TEMİZEL: 2001 krizi, 'ekonomik felaket' öncesinde, 1997-1999 yılları arasında darbe hükümetlerinde Maliye Bakanlığı yaptı.
1998 yılında ünlü "Nereden Buldun" Yasasını çıkardı. 1998'deki Mali Milat uygulaması, paranın yurtdışına kaçmasına ve yastık altına gitmesine yol açtı. Bu yasadan korkan yabancı sermaye de Türkiye'ye gelmedi. Yurtdışına 20 milyar dolar kaçtığı söyleniyor. 'Kara Olay'da çok ciddi anlamda teknik hata ve eksiklikler olunca, silah geri tepti.
Sonuçta, ekonomik çöküntü yaşandı.
Temizel'in, 2000-2001 yıllarında BDDK başkanlığı yaptığı döneminde de bankalar battı, bazı bankalara yanlışlıkla el konduğu anlaşıldı. Sonuç, Türkiye 2001 krizi ile baş başa kaldı. 2001 krizinin maliyeti 300 milyar dolar. O sürecin Baronları, siyaset-işadamı organizasyonları keyif çatarken, aziz milletimiz, büyük sıkıntı çekti.2002-2015 arasındaki ekonomik ve siyasi istikrar olmasaydı, 2001' in ızdırabının atlatılması çok zor olacaktı.
FAİK ÖZTRAK: 1994-1999 yılları arasında Hazine Müsteşar Yardımcısı, 2000 yılında Başbakanlık Müşavirliği ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkan Yardımcılığı (Temiz el'in yardımcısı) görevlerinde bulundu. Kriz sonrası Ankara'ya, "ekonomi valisi" olarak gönderilen IMF komiseri Kemal Derviş, Öztrak'ı Hazine müsteşarı yaptı.
AKİF HAMZA ÇEBİ: Krizin tam ortasındaki bürokrattı... 1999-2002 yılları arasında Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürüydü. Kılıçdaroğlu'nun yanında şimdi bu isimler Beyin Kadro. Yarınlarda, Türkiye'yi uçuracaklarmış! Bugünün CHP ekonomi beyinlerinin ruhunu bilen eski bürokrat Güngör Uras... (Milliyet) dikkati çekici bir analiz yaptı: "CHP'nin söz etmekten çekindiği kaynaklar var:
1) Nereden Buldun Kanunu uygulanır.
Kısa sürede 20-30 milyar TL kaynak yaratılabilir. 2) İthal mallarında KDV ve ÖTV artışları yapılır. En az 20 milyar TL gelir sağlar... 3) Rant vergisi uygulanır.
Belli büyüklüğün (Örneğin 25 milyon TL'nin) üzerindeki rantlar vergilendirilir.
4) Bütçe açığı milli gelirin yüzde 3 veya 5'ine çıkarılır. İç borçlanmayla kaynak sağlanır. Bütçe açığı büyütülerek kısa sürede 20-30 milyar TL kaynak yaratılır.
Bununla birlikte, CHP 'Fincancı katırlarını ürkütmekten' çekindiği için, 'CHP varlıklıdan alarak halka dağıtmak istiyor' görünümü vermek istemediği için son 3 kaynaktan yararlanamayacaktır!"
VURAL AKIŞIK' UNUTMAYALIM. Doğan Holding'de Aydın Bey'in sağ koluydu. İş Bankası'nın satışa çıkardığı Dışbank'ı, Aydın Doğan aldı. Dr. Vural Akışık, 1997 yılında Dışbank'ta yönetimin başı oldu. Nisan 2001'de Derviş'in, Ziraat ve Halk Bankası'nı birlikte yönetmek üzere kurduğu Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanlığı'na memlekette başka adam yokmuş gibi Akışık'ı atadı.
Sonra, Akışık, Petrol Ofisi'ni satın alma sürecini yönetti. Tekrar, Doğan Holding'e döndü. ÖNEMLİ SORU: AYDIN DOĞAN KEMAL KILIÇDAROĞLU'NU NEDEN SEVİYOR?

GELECEK YAZI: ESKİ TÜRKİYE'DEN AYDIN DOĞAN'IN YANINA...