BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 11 Ocak 2015

Demirtaş'ın baraj manevraları (1)

HDP'nin seçime parti olarak mı, bağımsız adaylarla mı girmesi üzerinde iç ve dış odakların tırmanan manevraları göze batıyor.
İmralı'da yeni yıl görüşmeleri başladı. Pervin Buldan, İdris Baluken, Sırrı Süreyya Önder ve Hatip Dicle Cuma günü Öcalan'la uzun süren bir görüşme yaptı. İmralı'da özellikle, 7 Haziran'da yapılacak genel seçimler ve HDP'nin parti olarak seçimlere girip girmemesi kapsamlı olarak ele alınmış.
Abdullah Öcalan, ileriki tarihlerde yeni anket sonuçlarına bakarak HDP'nin parti olarak seçime girip girmemesi yönünde yeni bir değerlendirme yapacağını söylemiş.
Dikkatinizi çekmiştir. Selahattin Demirtaş İstanbul kongresinde çok iddialı konuştu, parti olarak seçime gireceklerini söyledi. Öcalan'ın, 'Son anketlere göre karar vereceğim' demesine karşın, Demirtaş ve KCK neden böyle net ifadeler kullanıyor? Tanınmış kamuoyu araştırma şirketlerinin 2014 yılı Aralık ayı- son hiçbir anketinde, HDP'nin yüzde 8 üstüne çıkamıyor. Buna karşın, Kandil'in ve KCK'nın sesi olmaya özen gösteren Selahattin Demirtaş, baraj meselesini son derece tehlikeli iklim yaratacak şekilde, fiili bir durum yaratmak için zorluyor.

Nedense yıldızı parladı!

Selahattin Demirtaş'ın taktiklerinin arka planında, YABANCI ODAK ARTI KANDİL İŞBİRLİĞİNİN varlığını göz önünde tutmakta yarar var. Türkiye, Selahattin Demirtaş'ı, Cumhurbaşkanlığı propaganda konuşmaları sırasında bütünlükten yana, yani ayrımcılık yapmayan politikacı olarak tanıdı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra Demirtaş'ın yabancı odaklarda yıldızı nedense daha çok parladı. Yabancı odaklar, birisini gözü kaşı için sevmezler, bedava hiç sevmezlerdi. Elbette vardı bunun bir hesabı. Çünkü 100 yıldır aldattıkları Kürt kardeşlerimizin üzerinden yeni denizlere açılma planları hazırlıyorlardı.

İngiltere-ABD ziyareti

Selahattin Demirtaş'ın dış temasları önemli işaretler veriyor. 20 TEMMUZ 2014: Cumhurbaşkanı adayı Demirtaş seçim kampanyası kapsamında Almanya-Belçika-Hollanda turu yaptı. Sonra Londra'ya gitti. 23 EYLÜL 2014: Selahattin Demirtaş, başta ABD Dışişleri Bakanlığı olmak üzere Hükümet temsilcileriyle Washington'da görüştü. Center for American Progress adlı düşünce kuruluşu toplantısında ve "Ortadoğu'da Yeni Kürt Realitesi" başlıklı konferansta konuştu. Washington'da ve San Francisco'da bulunan lobiler ve Kürt kurumlarıyla buluştu. 1 EKİM 2014: Demirtaş, Amerika'dan döndükten sonra bambaşka davranmaya başladı. Ilımlı Demirtaş gitti, şahin Demirtaş geldi. 7 EKİM 2014: Selahattin Demirtaş, eylem çağrısı yaptı ve "Kobani için sokaklara çıkın" dedi. Bu çağrının sonunda 51 vatandaşımızın ölümüne yol açan 6-7 Ekim olayları yaşandı. Demirtaş, kameraların karşısına geçerek ve boncuk boncuk terleyerek, "Biz böyle olmasını istemiyorduk" demek zorunda kaldı. 20 EKİM 2014: ABD, Türkiye'nin karşı çıkmasına karşın Kobani'ye havadan silah attı. Peki, 10 Ağustos seçimleri öncesi, silahlı çatışmaların devreden çıkmasıyla birlikte HDP'nin önünde geniş bir alan açılmış. Bu değişim ve geçiş sürecinde, sivil siyasete açılan alanı dolduran isim Selahattin Demirtaş olmuşken, 6-7 Ekim olayları arasında ne oldu da Demirtaş ve KCK'nın tavrında radikal bir değişim yaşandı? Bunun sebebi derin ABD-PYD ilişkilerine bağlı olarak değişen dengeler olmasın?

SONUÇ: Kandil ve Demirtaş'ın son seyir defterine bakalım: Selahattin Demirtaş parlarken, hareketin silahlı kanadını temsil eden Murat Karayılan, Cemil Bayık gibi isimlerin manevralarında çok önemli bir aktör konumuna neden girdi? Çözüm sürecine ve Ankara-İmralı eksenine karşı duran bütün küresel güç çevreleri, bugün Demirtaş'ı neden destekliyor? Ortadoğu'nun kanını emen baronlar İmralı'nın merkezinde olduğu çözüm sürecini gözden düşürmek için neden büyük çaba harcıyor? Öcalan'ı itibarsızlaştırmaları mümkün mü? Küresel güç-yabancı istihbarat servisleriyle içli dışlı Kandil kimlere ne söz vermiş olabilir? YARIN: HDP'nin barajı aşma veya aşmama olasılıkları. Son karar ne olacak?