BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 15 Kasım 2014

Davutoğlu'nun stratejik hamleleri

Siyasette ilk 100 gün çok önemlidir.
Başbakanlar'ın ilk 100 günü hassas değerlendirmelere konu olur. Hamleleriyle, sözleriyle, kararlarıyla beklentiler yaratacağı ve ülkenin geleceğini nasıl etkileyeceğini, ilk 100 gün içinde gösterir. Prof. Dr.
Ahmet Davutoğlu. Başbakanlık'ta, ilk 100 gününe (80 gün oldu) yaklaşıyor. Yaptıklarına bakınca, karşımıza bir 'vizyoner bakış, aksiyon adamı ve taşın altına elini korkmadan sokan bir siyaset ve devlet adamı' olarak çıkıyor. Prof.
Dr. Davutoğlu, Başbakan olarak göreve başladığı gün, Yeni Türkiye'nin inşasına kendini adadığını söylemiş ve devletin restorasyonu projesiyle karşımıza çıkmıştı.
Bakanlar Kurulu'nun ilk toplantısında, kurumsallaşmaya verdiği önemi gösterdi.
Yaptığı ilk hamlelerle, Türkiye Cumhuriyeti'nin kangren olmuş iki meselesine Alevi sorunu ve Kürt sorununa neşter atmada kararlı olduğunu gösterdi. Kendi başkanlığında, çözüm süreci kurulu oluşturdu. Diyanet İşleri Başkanlığı'nı bizzat kendisine bağladı.

ALEVİ MESELESİNE NEŞTER

Diyanet'i kendisine bağlamasının bir özelliği vardı. Alevi sorununa neşter atacaktı. Diyanet bu konuda hayati bir merkezdi. Bu merkezin olumsuz pozisyonlara alet edilmesini bizzat engellemeyi düşünüyordu. Nitekim geçen hafta alevi meselesinin çözümünde hayati adımlar attı. Hacıbektaş'ta, Dersim'in modern bir Kerbela olduğunu söyledi. Alevi toplumunun ve inancının sorunlarının, ülkemizin Meclis'i ve hükümeti tarafından çözüleceğini açıkladı.
Şimdi, stratejik bir hamle daha yapıyor.
Dersim tartışmasından hareket edilerek Alevi paketini 23 Kasım'da Tunceli'de açıklama kararı aldı. Alevi meselesinin çözümünde taşın altına elini koyan Davutoğlu'nun vizyonerliği gösterilirken, CHP'nin de etkisizliği göz önüne serilecek.

YUNANİSTAN HAMLESİ

Davutoğlu'nun, bir başka stratejik hamlesi, 5-6 Aralık'ta Yunanistan'a gitme kararıdır.
Doğu Akdeniz petrol/gaz araştırmalarında gerilim, Kıbrıs'ta açmaza giren görüşmeler ve AB'nin Barbaros Hayrettin sismik gemisine yönelik hasmane bir karar aldığı zamanda Davutoğlu'nun Yunanistan'a gitme kararı, zamanında hayati bir aksiyondur. Atina'da yapılacak, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras görüşmesinin, Ege'de barış yolunda dikkati çekici gelişmelere yol açacağı söyleniyor.

BAĞDAT HAMLESİ

Stratejik hamleler bitmiyor. Davutoğlu, çok kritik bir dönemde Irak'a gidiyor. Irak ziyaretinde Bağdat, Necef, Erbil ve Kerkük'te çok yönlü görüşmeler yapacak. Türkiye, Irak'ta İbadi'nin göreve gelmesinden, kabine üyelerinin belirlenmesinden ve son olarak Kürt yönetimi ile petrol anlaşması yapmasından çok memnun oldu. Davutoğlu-İbadi buluşmasının, hem zaman bakımından, hem Irak ve Ortadoğu'nun geleceği açısından, altın fırsatlar yaratacağını görmek gerekiyor.

SONUÇ: İlk 100 gününde Başbakan Davutoğlu resmini okuyalım.
Prof.Dr. Ahmet Davutoğlu, son anketlerde, yüzde 51-
52 bandında. Seçimlerde AK Parti'yi tek başına iktidara taşıma ve Yeni Anayasa'yı çıkarma noktasına çok yakın duruyor. Yeni Türkiye'nin 2023 yürüyüşünde YENİ BİR LİDER çıkışına imza atacağını gösteriyor.