BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 26 Ekim 2014

Davutoğlu'nun seçim stratejisi

Yeni Türkiye'nin 2023 yol haritasında hayati bir siyasi dönemece işaret eden 2015 seçimlerinin 'dip dalgaları' hissediliyor.
2015 seçimlerine yönelik ne gibi hazırlıklar olduğunu, nasıl taktikler izleneceğini daha iyi anlamak için siyasi kulislere kulak verelim:
Seçim erkene alınacak mı?
Normal olarak 7 Haziran günü yapılacak olan genel seçimlerin bir veya iki ay önce yapılması konuşuluyor. İki tarih üzerinde duruluyor: "26 NİSAN 2015 Pazar veya 3 MAYIS 2015 Pazar günü Genel Seçim..."
Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında yapılan Ak Parti MYK toplantısında, seçimleri öne alma konusu değerlendirildi. Seçimleri bir veya iki ay önceye almak, bir erken seçim olmayacak.
PKK-HDP-Kandil'in fitilini ateşlediği 6-7 Ekim olaylarından hemen sonra (10-14 Ekim) Pollmark tarafından yapılan anket Başbakan Davutoğlu ve beyin takımınca enine boyuna değerlendirildi.
Bu ankette Ak Parti'nin yüzde 50,4'le birinci çıktı. CHP yüzde 24,4, MHP yüzde 13,1, HDP yüzde 8 olarak geriden geliyor.
Ayrıntılı analiz sonrası Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Genel Seçim Stratejisi belirlendi.
Hedef Ak Parti'nin en az yüzde '51 artı oy' alması. Partisinin en az 335 milletvekili çıkarması. 335 vekil, YENİ ANAYASA çıkarmayı ve Türkiye'nin Başkanlık sistemine geçişinin hayati eşiğine işaret ediyor.
KILIÇDAROĞLU'NA HEDEF VURUŞLAR:
Davutoğlu'nun stratejisinde, CHP ve HDP merkeze alınacak. Nitekim bu yolda hamleler başladı. Davutoğlu'nun bu nokta hedeflere vuruşları başladı: "Çakma Gandhi ve cahil!
KILIÇDAROĞLU'nun kalbi mühürlü...
CHP ve HDP Baas'çı partiler (Dikta heveslisi). 6-7 Ekim olaylarında yıkım harekâtında HDP'de, CHP'de beraber oldu.
ZALİME ZALİM DİYECEĞİZ. Kılıçdaroğlu zalim Esed'i destekliyor.
TÜRKİYE'DE ANA MUHALEFET PARTİSİ BOŞ. Biz tartışacak, konuşacak muhalefet arıyoruz. HDP'de böyle. HDP ZALİMİN YANINDA YER ALIYOR...
MHP'Lİ SEÇMENE SICAK YAKLAŞIM: Başbakan Davutoğlu'nun MHP'ye yönelik konuşmalarda ağırlık "Milliyetçi muhafazakâr kesimin kalbini kazanmak" üzerine oturacak. MHP'li seçmenin Ak Parti'ye oy vererek 'siyasi ve ekonomik istikrara' destek vermesi için sıcak mesajlar sürecek.
CHP ÇIRPINIYOR: 2015 genel seçimlerinde yüzde 30 üstüne çıkamayacak Kemal Kılıçdaroğlu'nun gidici olacağını hisseden-hesaplayan CHP beyin takımı, nereden, nasıl oy çıkaracağını araştırıyor. Kılıçdaroğlu'nun stratejisinde HDP'ye giden oyların geri getirilmesi, Kürt vatandaşlardan oy alınması için 'Şirin' gelecek hamleler var. Son olarak "Kobani'ye Türk askeri gitsin" gibi 'taktik' bir hamle yapılması, Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu'nun 6-7 Ekim vandallığına destek verişi, genel başkan yardımcısı Şenatalar'ın hazırladığı seçim vaatleri listesinde Güneydoğu'ya yönelik 'taktik vaatlerin' yer alışı dikkatlerden kaçmıyor.
MHP'NİN RİSKİ: Son ankette de görüldüğü gibi, yüzde 13 civarında bir noktada bulunan MHP'nin durumu merak ediliyor. Çok hassas bir dönemde (10-14 Ekim) yapılan ankette daha yüksek çıkması beklenen MHP'nin tırmanış içinde olamaması dikkati çekici. Ayrıca, Davutoğlu'na yakınlık duyan MHP'li seçmenin sayısının giderek artması, baraj altında kalma riskini içeriyor.
HDP'NİN TUZAĞI ÇÖKTÜ: HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, sebep olduğu 6-7 Ekim vandallığının altında eziliyor.
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yakalanan yüzde 9 oyun etkisiyle genel seçimlere PARTİ olarak katılmayı düşünmeye başlayan HDP'liler, son olayların altında kalmanın sıkıntılarını yaşıyor. Yüzde 10 barajını aşmalarının zorlaşması nedeniyle, seçimlere yine BAĞIMSIZ olarak girecekleri söyleniyor.

SONUÇ: 'Dip dalgaları' bilindiği gibi, deniz diplerinde meydana gelen depremlerle oluşan, dipten deniz yüzüne doğru yayılan dalgalardır. 2015 seçim sonuçları da muhalefet için depreme yol açacağından, dip dalgaları göremeyenler sandıklar açılınca ayılacaklardır.