BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 19 Ekim 2014

CHP'nin 2015 tomografisi

Bizzat, CHP'li seçmenlerle konuşularak kendi Genel Başkanları Kemal Kılıçdaroğlu'nun yüzde 89 gibi yüksek bir oranla Başbakan olamayacağını ortaya çıkaran anketi analiz eden yazımın, gazetemizde çıktığı gün (17 Ekim) bir siyasi akademisyen dostum aradı. "CHP'yi iyi bilen arkadaşlar biraraya geliyoruz.
CHP'nin tomografisine bakacağız. Gelmek ister misin?''
deyince, verilen adrese hemen gittim.
Verilen adreste durum şöyleydi: 'Siyaset doktorları' diyeceğim beş isim oradaydı. Bir süreden beri Deniz Baykal, Önder Sav, Muharerrem İnce, ulusalcı kanata yakın isimler ve Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası açıklanmayan anketleri yapan uzmanlarla konuşarak bazı raporlar hazırlamışlar. Masa üzerinde bazı anketler, anketleri analiz eden notlar vardı. Hele hele bir dosya üzerinde "2015 seçimleri CHP öngörüleri'' yazıyordu.

2015 CHP öngörüleri

Diğer konuları başka yazılarımda konu edeceğim. Aziz okurlarımıza ilginç gelecek "2015 seçimleri CHP öngörüleri'' dosyasından bazı bölümleri yazıyorum:
BİR) 2011 Genel Seçimleri'ne Kemal Kılıçdaroğlu liderliğinde giren CHP yüzde 25.94 oyla 135 milletvekili çıkarmıştı. 2015 seçimlerinde yüzde 28 civarında bir rakamda kilitlenecek. Yüzde 30'u aşamadığı için Kılıçdaroğlu ayrılmak zorunda kalacak. İKİ) 2015 seçimlerini de kaybedecek Kemal Kılıçdaroğlu'nun yerine Deniz Baykal ''yenilenmiş''olarak gelecek.
ÜÇ)
Deniz Baykal yeniden gelince Mustafa Sarıgül CHP'den ayrılmak zorunda kalacak.
Not: Mustafa Sarıgül İstanbul milletvekili olacağından ayrılıp başına geçeceği TDH'nin Genel Başkanı olarak TBMM'de partisini temsil edecek. 2015 seçimlerinde Meclis'e girecek başka CHP milletvekillerini de yeni partisine alma şansı var.
DÖRT) Muharrem İnce'nin 2015 seçimlerinde milletvekili olmasının önü Kılıçdaroğlu tarafından kesilmeyecek. İnce, Yalova'da önseçim isteyecek ve ön seçim talebi uygun bulunacak.
BEŞ) CHP'nin ulusalcı kanadına mensup isimler liste dışı kalacak. Bazıları İşçi Partisi'nden aday olacak, bazıları yeni parti kurma işine soyunacak.
ALTI) Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, CHP'den milletvekili adayı olacak. Kılıçdaroğlu veto etmeyecek

Baykal'ın ayak sesleri

17 Ekim Cuma günü Kemal Kılıçdaroğlu, CHP il kongrelerini seçim sonrasına erteledi.
Neden acaba? İl kongreleri gerçekten genel seçim için mi ertelendi? Yoksa Baykal'ın Antalya zaferi için mi?
Geçen Pazar (13 Ekim) Kemal Kılıçdaroğlu, yeniden genel başkan seçildiği kurultaydan sonra toplanan olağanüstü Antalya İl Kongresi'nde ilk yenilgisini aldı. Antalya'daki il başkanlığı yarışını, Deniz Baykal'ın da destek verdiği Cavit Arı kazandı.
17 Ekim'de Cavit Arı'nın başkanı kutlamak için il binasına gelen Deniz Baykal anlamlı bir kalabalığın alkışlar eşliğinde 'genel başkan' gibi karşılanmıştı. Seçimi kaybeden il yöneticileri Baykal'ın karşılandığı toplantıya gelmedi. Baykal, yaptığı konuşmada "Ne yazık ki ben 2,5 yıldır çok sevdiğim partimin Antalya'daki il örgütünü ziyaret etme olanağını kaybetmiş durumdaydım. Buraya başı dik onurlu bir şekilde geleceğim anı sabırla bekledim.İki buçuk yıldır bunu yapamıyordum. Şimdi tekrar 40 yıl önce olduğu gibi bugün il örgütüme anne evime, kendi evime girer gibi girebiliyorum"demişti.
Aynı gün, (17 Ekim Cuma günü) Kemal Kılıçdaroğlu, CHP IL kongrelerini seçim sonrasına erteledi. lSONUÇ: Deniz Baykal, Antalya'da il başkanlığını söke söke geri aldı. Çok heyecanlanan ve canlanan Baykal'ın ekibi Türkiye çapında harekete geçiyordu, CHP'de il kongreleri Kemal Kılıçdaroğlu tarafından genel seçim sonrasına ertelendi.

CHP'DE 'YENİLENMİŞ DENİZ BAYKAL'IN AYAK SESLERİ DUYULUYOR.
SON SORU: KORKUNUN ECELE FAYDASI VAR MI?