BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 26 Ağustos 2014

2023'e geçiş için ana doktrin

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun geliştirdiği 2023:BÜYÜK TÜRKİYE'YE GEÇİŞ İÇİN ANA DOKTRİN'İNE göre (Belli bir anlayışa, düşünceye dayalı olan ilkeler dizisi) yol haritası hazırlandı.
Birinci aşaması, Tayyip Erdoğan'ın Çankaya'da Cumhur/Başkanı olarak görev yapacağı 2019 yılını hedefleyen, ikinci aşaması 2019-
2024 yıllarını kapsayacak süreçte Yeni Türkiye'nin önünde stratejik bir derinlik açılıyor.
2019 eşiğine uzanacak yolda, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun önünde açılan pencereden ne görünüyor?
BİR) Yeni Türkiye inşasını sürdürecek, İKİ) Paralel yapıyla mücadele edecek, ÜÇ) Barış sürecini hızlandıracak, DÖRT) 2015 seçimlerini en az 330 milletvekili çıkarmak üzere kazanacak, BEŞ) Tam demokrasiye geçişi sağlayacak, 1920 ruhunu canlandıracak yeni Anayasa'nın çıkarılmasını sağlayacak ALTI) 2023 hedefine ulaşmak için İSTİKBAL SAVAŞI YA KAZANILACAK YA KAZANILACAK.
2023 Türkiye'si nasıl olacak?
90 milyon nüfuslu bir ülke. Dünyanın 10 uncu ekonomisi. Milli gelirde 2 trilyon dolar duvarı zorlanacak. Şahıs başına düşen gelir 25 bin dolar. İhracat 500 milyon dolar. Tarımda ve tarıma bağlı sanayide de öne çıkmış, turizm ve sağlık sektörlerinde çok etkili bir güce ulaşmış bir ülke. Demokrasi ve tam bir hürriyet ortamı sağlanmış. Vesayet ortadan kalkmış, Kürt meselesi, Alevi sorunu, başörtüsü gibi sorunlar çözülmüş.
Millet iradesi ile bürokratik oligarşi arasında demokrasi-vesayet gerilimi geride bırakılmış.
Vatandaşının kimlik taleplerini karşılayan bir demokratik sistem inşa edilmiş... '

Stratejik derinlik' haritası
Ülkemiz 2023'te BÜYÜK TÜRKİYE'YE geçişle Ortadoğu, Balkanlar ve Kafkasya'dan oluşan yakın havzasındaki insanlar için bir siyasi-ekonomik merkez haline dönecek.
Büyük Türkiye, kademeli olarak çevresindeki yakın havzalara açılarak bölgesel bir güçküresel oyuncu konumunu sağlamlaştıracak.
Ekonomik ve siyasi entegrasyonlarla sınırlar aşılacak. Türkiye jeopolitik konumunu kullanarak üç önemli jeopolitik etki alanına yönelecek. Balkanlar, Kafkasya ve Ortadoğu... Kafkaslarda Azerbaycan, Balkanlar'da Arnavutluk Türkiye'nin en önemli stratejik müttefiki. Adriyatik ve Hazar'a yönelik politikalarımız buralardan yönlendirilecek. Kafkaslar, Doğu Anadolu ve Körfez-Doğu Akdeniz hattını kapsayan Kuzey Ortadoğu'da Azeri petrolü, Doğu Anadolu'nun su kaynakları ve Kuzey Irak petrolleri jeopolitik-ekonomik bir bütünlükte değerlendirilecek.
Ortadoğu'da Suudi Arabistan-Mısır-İran'ı merkezi alan harita üzerinde siyasi ve ekonomik entegrasyonlar oluşturulacak.
Türk-Kürt entegrasyonu, yeni eksenleri belirleyecek.

Davutoğlu-Türk deniz gücü

2023: BÜYÜK TÜRKİYE'YE GEÇİŞ DOKTRİN'İNDE yer alan Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun TÜRKİYE'NİN DENİZ GÜCÜ olması tezi: 'Türkiye, Deniz gücü olmalıdır. Karadeniz havzası stratejisi artık sadece askeri alanla sınırlı kalamaz. Atak bir politika ile Karadeniz Türkiye'nin bir taraftan Doğu ve Kuzey Avrupa'ya, diğer taraftan Kafkaslar ve Orta Asya'ya açılmasını sağlayacak bir ekonomik deniz yolu olmalıdır.
Doğu Akdeniz stratejisine göre, Kıbrıs ve Ege politikası yeniden revize edilmeli.
Türkiye, Ege'deki uluslararası alanları daha etkin bir şekilde kullanacak GÜÇLÜ BİR TİCARET FİLOSUNA sahip olmalı. Basra Körfezi ve Hint havzasına yönelik OKYANUS GEMİLİ askeri-ticari yeni strateji oluşturulmalı.
Hazar Denizi kilit önemdedir. Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan ve Türkmenistan arasında Hazar üzerinden Rusya'nın da içinde olacağı bir işbirliğiyle (gemi-demiryoluboru hattı) Orta Asya'ya açılmak söz konusudur. Afrika'daki gelişmelere Türkiye her alanda geniş boyutlu katılmalı...

SONUÇ:
İSTİKBAL SAVAŞI KAZANILDIĞI TAKDİRDE 2023 YILI, YENİ TÜRKİYE'NİN KURULUŞUNUN TAMAMLANMASINI VE BÜYÜK TÜRKİYE'YE GEÇİŞİ İFADE EDECEKTİR.