BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 13 Nisan 2014

Erdoğan'ın stratejisi

30 Mart akşamı AK Parti Genel Merkezi balkonundan konuşan Başbakan Tayyip Erdoğan'ın cümleleri arasında önemli bir nokta vardı. Adeta bir şifre...
Erdoğan, "Yüzde 55-60 oy alamamayı" başarısızlık olarak not ettiğini söylüyordu. O dakikalarda, Türkiye'de AK Parti'nin 45.6'lık bir zaferle çıkması konuşulurken, Erdoğan yüzde 60 rakamına ulaşamamanın sıkıntısını yaşıyordu. Çünkü yüzde 55-
60 oy önemli bir aralığa işaret ediyordu.
17-25 Aralık derin operasyonu sonrası, "Erdoğansız AK Parti'' darbesi ters tepmiş, 2014-
Şubat'ta, AK Parti oyları yüzde 50 civarına çıkmıştı. (2013'ün Nisan-Mayıs ayında yüzde 54). Gerçek şu ki olumsuzluklar olmasaydı Erdoğan'ın oyları yüzde 55'lerin de üzerinde hatta balkonda altını çizdiği gibi yüzde 60'lara kadar çıkabilirdi. ÇANKAYA İÇİN HEDEF YÜZDE 60:
Başbakan Erdoğan'ın formülleri, yüzde 60'a göre şekilleniyor. Çankaya açısından: Tayyip Erdoğan, Çankaya'ya birinci turda çıkmak istiyor. Birinci turda, 'Yüzde 50 artı 1 rakamı' yeterli olsa bile, daha yüksek bir oyla, YÜZDE 60 ile Çankaya'ya oturmak istiyor.
Genel seçim açısından: 2015 Haziran genel seçimlerinde, hedef yine yüzde 60. Bu rakam, AK Parti'yi tek başına iktidara getirmenin ötesinde, Yeni Anayasa'yı çıkarmak üzere, referandumu sağlayacak 330 çıtası üzerine oturtacak.
MEYDANLARDA NE DİYECEK?
Cumhurbaşkanlığı seçimi propaganda konuşmalarında Tayyip Erdoğan'ın neler söyleyeceği, şimdiden merak ediliyor. Kulislere göre, bazı başlıklar şöyle:
Türkiye'nin 2023 vizyonunu hedefleyen konuşmalar yapacak.
BÜYÜK TÜRKİYE hedefli, Cumhurbaşkanı olmak istediğini söyleyecek.
Temel ve birinci hedefinin 1982 anayasasını tümüyle değiştirmek olduğunu açık açık deklare edecek. Başkanlık modeli için destek isteyecek. Çankaya'da, mevcut anayasa ile çözüm sürecinin yürütülmesinde büyük sıkıntılar olacağını, yeni anayasa desteği verilirse, kangren olmuş Kürt sorununu çözeceğini sıklıkla vurgulayacak. "Demokrasinin derinleştirilmesi. Yeni anayasa ile daha ileri bir demokrasiyi ülkemize getirmek için mücadele edeceğim" diyecek. Çankaya'ya çıkınca: Tayyip Erdoğan nasıl bir Cumhurbaşkanı duruşu gösterir?
Halkın seçtiği bir Cumhurbaşkanı olarak gücünü tereddütsüz kullanacaktır. Mevcut Anayasanın yetkilerini kullanırken, YARI BAŞKANLIK modeline göre tavır sergileyecektir. Çözüm süreci: Kürt barışı, yani çözüm süreci: Yasal düzenlemelerle bu sürecin kalıcılaşmasına büyük katkı yapacaktır.
Bölgesel dış aksiyon: Türkiye'nin yapıcı ve barışa dönük yeni bölgesel dış politikasını sergiler. ABD-Rusya dengesi, Suriye savaşı, Irak, İran politikaları ve olası yeni İsrail politikası gündemde tutulacaktır. Bu politikaya bağlı olarak enerji yatırımları ve yeni ipek yolu transit yol geçişleri Erdoğan'la belirginleşecektir.
Ekonomi: Yeni rekabetçi, dışa açık ve kalkınma perspektifinin işlerlik kazanması, YENİ ANAYASA PLANI Tayyip Erdoğan gibi güçlü bir liderin Çankaya'ya çıkması mevcut anayasa yetkilerini sonuna kadar kullanması yetki çatışmasına yol açar mı? Sırayla olasılıkları değerlendirelim:
BİR) Mevcut anayasaya yetkilerine göre, Çankaya'da Yarı Başkanlık yapan Tayyip Erdoğan. AK Partiden yeni Başbakan olacak isim de, sıkıntı çıkarmayacak bir isim olmalı.
Örnek, Ahmet Davutoğlu veya Ali Babacan, Türkiye'yi 2015 genel seçimlerine götürebilir.
İKİ) 2015 Haziran'ın da AK Parti'nin muhakkak tek başına iktidara gelmesi, anayasayı değiştirecek en az referandum rakamını (330 milletvekili üstü) yakalaması gerekiyor. Yeni anayasa çıkarsa sıkıntı olmaz.
SONUÇ: Kenan Evren anayasası değişmediği takdirde, "Seçimle gelen Cumhurbaşkanı, seçimle gelen Başbakan" formülünün en kötü senaryosu, "Çankaya'da Erdoğan. Seçimlerden CHP-MHP koalisyon hükümeti" çıkmasıdır.
ÇARE, "BÜYÜK TÜRKİYE" İÇİN "BAŞKANLIK MODELLİ YENİ ANAYASA"DIR.