BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 9 Şubat 2013

Etme-Bulma

Atasözlerimiz içinde zalime, hak-hukuk çiğneyenlere, yetim hakkı yiyenlere dersler içeren çok anlamlı sözler vardır. Derin anlamı olanlardan birisi de, "Alma mazlumun ahını, çıkar aheste aheste" atasözüdür. Bu sözlerden şuraya gelmek istiyorum.
Cem Uzan, Paris'te zevkü sefa içinde yaşıyor.
Fransız hükümeti, oturma ve koruma garantileri veriyor. Batan İmar Bank, arkasında milyarlarca dolar bırakılmış borçlarıyla, büyük sıkıntıya giren Türkiye ekonomisi ve içi sızlayan insanlarımız ne düşünüyor acaba?
Önceki gün, Enerji Bakanlığı'nın üst yönetiminden değerli bir büyüğüm ile Cem Uzan'ın davasını konuşuyordum. Türkiye aleyhine açtığı uluslararası davayı ele alıyorduk.
Cem Uzan'ın davasından Babası Kemal Uzan ve kardeşi Hakan Uzan'ın ne yaptığına kadar bazı bilgileri paylaşırken, Değerli büyüğümün cep telefonu çaldı.
Konuşma sırasında Uzanlar'ın ismi geçti.
Şaşırdım.
Telefon bittikten sonra değerli büyüğüm, (gülerek), "Biz Uzanlar'ı konuşuyorduk, Uzan'larla ilgili bir bilgi geldi. Bu kadar tesadüf olabilir" dedikten sonra, yeni bir bilgiyi nakletti: TBMM Dışişleri Komisyonu, Türkiye ile Ürdün arasında imzalanan "Hükümlü nakli" anlaşmasını onaylamış.
Yakında TBMM'den bu anlaşma geçecek'' Peki, bu anlaşma ne manaya geliyor?
Bir taraftan, Türkiye ile Ürdün arasında suçluların iade edilmesi mümkün olacak, diğer taraftan Uzan'lar için bazı gelişmelere işaret ediyor.
Kemal Uzan ve Hakan Uzan yıllardır kayıp.
Nerede oldukları merak ediliyor. Ürdün'e de gidip geldikleri söyleniyor.
Bu bakımdan Uzan'lar için tehlike çanları çalıyor demektir. Cem Uzan, Paris'te yaşıyor.
Fransa'nın oturma ve koruma garantisi altında.
Babası Kemal Uzan ve kardeşi Hakan Uzan Interpol aracılığıyla aranıyor. İnterpol'ün merkezinin Fransa'nın Lyon kentinde olduğunu unutmayalım. Kemal, Cem ve Hakan Uzan'ın Türkiye aleyhine mağdur olduğunu belirterek 170 milyar dolarlık açtığı davayı AİHM reddetti.
Europe Cement Investment'in Türkiye aleyhine açtığı 3,8 milyar dolar yetki nedeniyle reddedildi.
Polonya'daki paravan şirketlerinin açtığı 8,4 milyar dolarlık davayı da Uzanlar kaybetti.
ICSID Hakem Heyeti, Hollanda vatandaşı Saba Fakes tarafından, Telsim'in Vodafone'a satışı nedeniyle zarara uğradığı iddiasıyla Türkiye aleyhine açılan 19 milyar dolarlık davayı reddetti.
ICSID, Uzanlar'ın ÇEAŞ ve Kepez Elektrik'e haksız el konulduğu iddiası ile açtıkları davayı reddetti. Enerji Bakanı Taner Yıldız, Enerji İşleri Genel Müdürlüğü'nün mesaisinin yaklaşık yüzde 50'sini 6 yıldan bu yana Uzanlar davasına harcadığını vurgulamıştı.
Şimdi son olarak yapılan temyiz için karar bekleniyor. 8 Ay içinde Amerika'daki temyiz mahkemesinin kararı kesin olacak.
SONUÇ:
Çok anlamlı atasözlerimiz var:
* Zulm ile âbâd olanın sonu berbat olur.
* Elbette olur ev yıkanın hanesi viran.
* Ağlatan gülmez.
* Etme-bulma dünyası.
* Çalma kapıyı, çalarlar kapını.
Peygamber Efendimiz (sas), 'Zarara zararla karşılık vermek yoktur' (İbn Mâce, No: 2340 / Ahkâm, 17) kutsî sözleriyle, kişinin kendi kararıyla zalimi cezalandırmak yerine, hâkime müracaat etme hakkına sahip olduğunu belirtmişlerdir.
Bu bakımdan, mazlumlar, hak ve hukukun bir gün tecelli edeceğine inanarak sabretmeli. Mazlum, dünyada hakkını alamazsa dahi, âhirette, İlâhî Adalet terazisi önünde hakk yiyenlerin ettiğini bulacağını Allah'ın vaadini hatırlamalıdır.