BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 12 Temmuz 2012

Erdoğan'ın stratejik Moskova hamlesi

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 18 Temmuz'da sürpriz bir şekilde Moskova'ya gidecek olmasının sebebi ne olabilir?
Stratejik masalar,bu hamlenin çok derin izleri olacağını vurguluyor.
Son bir ayda Türkiye-Rusya-İran hattındaki gelişmeler ve daha geniş çerçevede Ortadoğu'yu kaynatan olaylar hızlandı.
Alt alta yazalım: * Tanap Projesi: Türkiye ve Azerbaycan arasında imzalanan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi * Akkuyu Nükleer Santrali * Suriye'nin Türk uçağını düşürmesi * Türk boğazlarından geçen Rus donanması * Putin'in ani İsrail ziyareti * İsrail'in Doğu Akdeniz'i ısıtan operasyonları * Rusya'nın Suriye muhalefetini Moskova'ya çağırması Bu konuların hepsi çok önemli.
Başbakan Erdoğan'ın stratejik Moskova hamlesi ise ERDOĞANPUTİN-
OBAMA
üçlüsünün kılcal damarları harekete geçirme özelliği taşımaktadır.
ENERJİ KAYNAKLARI

Küresel güç Rusya ile bölgesel güç Türkiye arasında azı görünen, çoğu görünmeyen; yani aysbergin altı misali, ilişkiyi görebilmek için, Doğu-
Batı Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Ömer Özkaya
ile bir thinktank yaptım. Özkaya şunları söylüyor:
Türkiye'nin Azerbaycan'la imzaladığı TANAP hattı, dünyanın sayılı doğalgaz sahalarından olan Şahdeniz 2'den çıkarılan doğalgazı, Türkiye ve Avrupa'ya ulaştırılacak. Hassas nokta, Avrupa'nın enerji temininde Rusya'ya alternatif olacak.
Ayrıca Kuzey Irak enerjisinin dünya piyasalarına Türkiye üzerinden çıkmasına karar verilmiş olması Rusya'yı düşündürmektedir.
Başbakan Erdoğan, Rusya'nın tereddütlerini ortadan kaldıracak dosyaları açacaktır. Erdoğan, İran ile ilişkilere özel önem vermektedir ve çok dikkatli davranmaktadır. Rusya'nın dikkatle takip ettiği Türkiyeİran ilişkileridir. Her iki ülke, İran petrol sanayinin modernleşmesi ve İran enerjisinin dünyaya Türkiye üzerinden çıkması konusunda ortak çalışmalar içinde.
Bu konuda da iki lider, çok etraflı görüşmeler şansı bulacaktır.
Putin, bir taraftan yeni dostluklar kurmaya çalışıyor, diğer taraftan eski dostlarından ve varolan ekonomik çıkarlarından da vazgeçmek istemiyor.
İşte bu noktada ortaya çıkan yeni güçler var. Bunlardan biri de Türkiye.
Azerbaycan, Kuzey Irak ve İran enerjisinin Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaşması, Rusya'yı sıkıntıya sokması muhtemel detaylar masaya konacaktır.
DÜŞÜRÜLEN TÜRK UÇAĞI

Başbakan Erdoğan, Putin ile Suriye'nin Türk uçağını düşürme cesaretinin arkasında ne olduğunu da konuşacaktır. Rusya'nın uçağın düştüğü yere ilişkin ellerinde olan verileri talep edecektir.
Uçağın düşürülmesini sağlayan ve Rusların kurduğu hava savunma sistemini hakkında bazı özel bilgiler alacaktır.
SURİYE MUHALEFETİ

Rusya, "Suriye'nin Dostları" grubunu Moskova'ya davet etti.
Suriyeli muhalif gruplar bugünlerde Moskova'da temaslarda bulunuyorlar.
Erdoğan, Suriye muhalefeti konusunda detaylı bilgiler sahibi. Putin ile bu konuda da fikir teatisinde bulunacaktır.
Öte yandan BM ve Arap Birliği Temsilcisi Kofi Annan, Suriye lideri Beşar Esad ile yaptığı görüşmenin ardından Tahran ve Bağdat'ta temaslarda bulundu. Kofi Annan'ın temasları ve olası sonuçları da masaya yatırılacaktır.
RUS DONANMASI
Rus savaş gemileri
İstanbul Boğazı'ndan geçti. Nereye?
Suriye'deki Tartus Deniz Üssü'ne. Tam da Suriye'den savaş tatbikatı yaptığı günlerde. Şam yönetimi daha önce 'Ortadoğu'nun en büyük tatbikatı yapılacak, Rusya ile İran ve Çin de katılacak' demişti.
Ancak Rusya ve Çin bunu yalanlamıştı. Başbakan Erdoğan, işin aslını bizzat Putin'in ağzından duyacaktır. İSRAİL'İN
PLANLARI
İsrail,
Yunanistan ve Rum Kesimi arasındaki stratejik ortaklık anlaşmaları, Doğu Akdeniz'deki devasa doğalgaz kaynaklarının işletilmesi, Ege'de ve Türkiye kıyılarında tatbikatlar yapılması, İsrail savaş uçaklarının Kıbrıs semalarında hava tatbikatı yapması Türkiye tarafından dikkatle takip ediliyor.
Rusya Başkanı Putin'in, Türk uçağının düşürülmesinden hemen sonra İsrail'e yaptığı sürpriz bir ziyaret olmuştu. Erdoğan, İsrail'in gizli emellerini gayet iyi biliyor. Erdoğan ve Putin'in, İsrail ve Doğu Akdeniz'deki olası krizleri masaya yatıracaklarını düşünüyorum.
SONUÇ
: Başbakan Erdoğan'ın
zamanlaması mükemmel.
Dünyanın küresel ikinci gücünü temsil eden Putin ile baş başa görüşmesi, dünya siyasetini de etkileyecek özellikler göstermektedir.
GÖRELİM MEVLAM NEYLER, NEYLERSE GÜZEL EYLER.