ALİ ŞERBETÇİ

ALİ ŞERBETÇİ

Tarihi 1 Mayıs 2016

İkinci işte çalışmak yasak değil

İşçi olarak çalışan birisinin aynı anda ikinci bir işte çalışması iş kanunu bakımından bir engel doğurur mu? 5Ö643835
İş sözleşmesinde başka bir işte çalışma yasağı yoksa veya işveren işçinin başka bir işte çalışmasına izin vermiş ise işçi başka bir işte de çalışabilir. Adınıza iki yerden prim yatmasında SGK açısından sakınca yok. Ancak işverenin ikinci işinizi yapmanıza izin vermesi gerekir. Böyle bir izni yoksa işveren bunu öğrendikten itibaren 6 iş günü içinde işçinin iş sözleşmesini tazminatsız olarak sona erdirebilir.

Son iki aydır maaşımı alamıyorum. Bu şekilde daha fazla çalışmak istemedim için tazminatını alıp işten ayrılmak istiyorum. Ne yapmalıyım? 5Ö184588 Nolu SMS:
İş kanununa göre; işçiye ücreti kanun hükümleri veya sözleşme hükümlerine uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse işçinin iş sözleşmesini bildirimsiz olarak fesh etme ve tazminatını alma hakkı vardır. Bu durumda işçi bu nedenle iş sözleşmesini fesh ettiğini noterden göndereceği ihtarname ile işverenliğe bildirerek tazminatını talep etmesi gerekir. İşveren bu ihtarnameye rağmen tazminatını ödemez ise ya İş mahkemesine dava açacaksınız.

Annem 1957 doğumlu, 1991 senesinden sigorta başlangıcı var. 3600 günden emekli olabilmesi için 1000 güne ihtiyacı var. Geçmişe dönük borçlanma olur mu? 5Ö561516 Nolu SMS:
Sayın Okurum, annenizin emekli olabilmesi için 3600 günü tamamlaması gerekiyor. Yaşından dolayı herhangi bir işyerinde çalışıp sigorta ödenmediğini belirtmişsiniz. Sizin sigortanızdan alınıp annenize eklenerek annenizin sigorta gününü arttırmak ya da geriye dönük borçlanma, ara boşluk ödeme gibi bir durum söz konusu değil. Anneniz işe girişten sonra doğum yapmışsa ancak onu borçlanır ya da yasal olarak borçlanma haklarından başka borçlanma yapamaz. Ancak eksik olan 1000 günü tamamlamak için isteğe bağlı sigorta ödeyebiliriniz. tabi bu 1000 günün geçmesi de gerekiyor.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
10.12.1968 doğum, SSK giriş 01.01.1984, prim 8400 gün, ne zaman emekli olurum? Tayfun DUYGULU
İşe başlangıç tarihinize göre 25 yıl, 48 yaş ve 5225 prim gün şartlarına tabisiniz. Yaş haricindeki tüm şartlarınız tamamlanmış. 48 yaşınız 12 aralıkta tamamlanacağından dolayı bu tarihten sonra emeklilik talebi verebilirsiniz.