ALİ ŞERBETÇİ

ALİ ŞERBETÇİ

Tarihi 22 Haziran 2015

Prim ödemeden sağlıktan faydalanılabilir mi?

Emeklilik için yaş bekliyorum. Gelir testi yaptırdım ve sağlıktan faydalanmak için prim ödüyorum. Fakat başkalarından duyduğum kadarıyla herkes prim ödemiyormuş ve yine sağlıktan faydalanıyorlarmış. Eğer böyle bir imkan varsa bizde faydalanalım. Ben de prim ödemek istemiyorum. M. DOĞAN
Gelir testi yaptırmak hizmet akdi ile çalışmayan, ticari veya zirai faaliyette bulunmayan, isteğe bağlı olarak sigorta primi ödemeyen ve herhangi bir gelir ya da aylık almayanların zorunlu yapması gereken bir işlemdir.
Yapılan gelir testi ile kişi ya da kişilerin gelirlerine göre ödemesi gereken sağlık primini veya yine gelire göre primini devletin karşılayacağı (Eski adı ile Yeşilkart) kişileri tespit etmek amacı ile yapılmaktadır. Siz şu anda ne kadar GSS primi ödediğinizi yazmamışsınız.
Sosyal güvencesi olamayanların yaptırdıkları gelir testine göre, ailedeki kişi başına düşen gelir asgari ücretin üçte birinin altında olanların sağlık primini devlet ödemektedir. Bu kişileri biz eski adı ile Yeşilkart kullanıcıları olarak biliyoruz.
Sizin tanımış olduğunuz kişilerin de aileleri içinde kişi başına düşen gelirleri, asgari ücretin üçte birinden az olabilir. Bu nedenle, gelirleri asgari ücretin üçte birinden az olanların sağlık primi devlet tarafından ödenmektedir. Sizin geliriniz de asgari ücretin üçte birinden az olsaydı, siz de prim ödemezdiniz ve sağlık priminiz devlet tarafından karşılanırdı.

Askerlik yapmadım çürük raporu verdiler. Verilen çürük raporuna istinaden sakatlıktan faydalanıp erken emekli olabilir miyim? 5...401965 Nolu SMS
Engelli indiriminden emekli olabilmek için en az yüzde 40 oranından fazla engelinizin olması ve bunu hastane raporu ile belgelemeniz şarttır. İş bununla da bitmiyor. Engelinizin yüzde oranının ne olduğu, ilk işe başlama tarihiniz, ödemiş olduğunuz prim gün sayısı ve kaç yıllık sigortalı olduğunuz da önemli. Bu nedenle şu anda aylık alıp almayacağınızı söylememiz yanlış olur. Vergi indiriminden faydalanabilmeniz için bağlı olduğunuz vergi dairesinden (Maliye) hastaneye sevk isteyebilir ve özür tespitinizi yaptırabilirsiniz.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
11.07.1975 doğum tarihim, ilk işe girişim 20.06 1995, 5800 gün primim var, ne zaman ve kaç yaşında emekli olabilirim? Aynı zamanda diyabet hastasıyım malulen emekli olma şansım var mı? 5...218968 Nolu SMS
İşe girişinize göre 25 yıl, 55 yaş ve 5750 prim gün şartlarına tabisiniz. Prim gün sayınız tamamlanmış, 25 yılınız 2020 yılında 55 yaşınız 2030 yılında dolacak. Bu durumda emekli olacağınız tarih 11.07.2030 tarihi olacaktır. Maluliyet için çalışma gücünü en az yüzde 60 oranında kaybetmiş olmanız gerekmektedir.