ALİ ŞERBETÇİ

ALİ ŞERBETÇİ

Tarihi 10 Mayıs 2015

Bağ-Kur borcu nasıl silinecek

TBMM'den geçen 6645 sayılı Kanun, 23 Nisan günü Resmi Gazete'de yayımlanmıştı ve uygulamanın nasıl olacağı konusu için SGK'nın genelgesi bekleniyordu. İşte o genelge 2015/13 olarak çıktı. 30 Nisan 2015 tarihi itibariyle Bağ- Kur'a 12 ay veya daha çok prim borcu olanlardan; 1479 veya 2926 sayılı Kanun'a göre Bağ-Kur'lu olanlar, 5510/4-B sigortalısı olanlar, tevkifat yoluyla 2926 sayılı Kanun'a göre Tarım Bağ-Kur'lu olanlar, daha evvel Bağ-Kur prim borcunu yapılandırma yapıp taksitle borcunu ödemeye çalışanlar, 6183 sayılı Kanun'a göre borçlarını tescil ve taksit ettirenler, dilekçe verip hemen, dilerlerse Temmuz 2015'te bütün borçlarını ve bu borçların ait olduğu sigortalılık sürelerini sildirebilecek. Ancak borcunu tamamen ödeyenler ve af ile peşin ödeyenlere bu hak yok.

GSS BORCU YOK

1 Ocak 2012 tarihinden itibaren maddenin yürürlük tarihine kadar durdurulan süreler için Genel Sağlık Sigortası (GSS) uygulanmayacak. Emekli olabilmek için Bağ-Kur sürelerinden hepsine değil ama bir kısmına ihtiyacı olanlar, Temmuz ayına kadar ihtiyacı olan kadarını ödesin. Mesela 15 yıllık Bağ-Kur süresi ve 15 yıllık borcu olan birisi emekli olmak için 5 yıla ihtiyacı var ama kalan 10 yıla ihtiyacı yok ise Temmuz ayına kadar 5 yıla karşılık geleni ödesin. Zira sonrasında sildirilen süreleri ihya yani canlandırma işlemi yapmak isterse, ihtiyacı olan kadarını değil hepsini canlandırmak zorunda kalacak.

ÇAKIŞMA OLMAYACAK
Bağ-Kur'lulardan 12 aydan çok borcu olanların borçları ve süreleri silinecek. Ama bunlardan hâlâ Bağ-Kur'lu olmalarını gerektirecek faaliyetlerine devam edenlerin Bağ- Kur'lulukları 1 Mayıs 2015 gününden itibaren tekrar başlayacak. 5510 sayılı Kanun'un 53'üncü maddesi gereğince esasen Bağ-Kur'lu olmaları gerektiği halde SSK'lı olarak bir başka işveren yanında çalışan ama SGK tarafından SSK sigortalılığı geçersiz sayılanların, Bağ-Kur sigortalılık süresi ve borcu silinince çakışma ortadan kalkacak. SSK sigortaları da geçerli hale gelecek.