ALİ ŞERBETÇİ

ALİ ŞERBETÇİ

Tarihi 3 Eylül 2014

Tazminatta çalışan ya da emekli ayrımı yok

Emekliyim. 3.5 yıldır aynı şirkette çalışıyorum. Kendi isteğimle ayrıldığımda işyerinden kıdem tazminatı alabilir miyim? H. K.

İş Kanunu'na göre emekli olupta çalışanlar için kıdem tazminatı ile ilgili ayrıca bir düzenleme yapılmamıştır.
Emekli olup tekrar çalışanlar da kanunda belirtilen sebeplerden biri ile iş sözleşmelerinin sona ermesi halinde kıdem tazminatına hak kazanırlar.
Ancak kanunda belirtilmiş olan haklı bir neden olmadan kendi isteği ile işten ayrılanlara kıdem tazminatı ödenmez.

On ay süre ile işsizlik maaşına hak kazandım; bu ay son olarak maaş alacağım. Maaş süresinin uzatılması mümkün mü ya da ikinci kez işsizlik maaşına girebilir miyim? 5...261898

Hak kazanmış olduğunuz işsizlik maaşı (ödeneği) süresinin uzatılması mümkün değildir.
Ancak hak kazandığınız işsizlik ödeneği bittikten sonra tekrar işsizlik ödeneğine hak kazanabilirsiniz. Bunun için işsizlik ödeneğine hak kazanma şartlarını yeniden yerine getirmeniz gerekir. Prim ödeme koşulları bakımından son üç yıl içinde en az 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemeniz, işten ayrılmadan önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek çalışmış olmanız ve kendi kasıt ve kusurunuz dışında işsiz kalmanız gerekir. Yeni işsizlik ödeneği hakkı belirlenirken son üç yılın başlangıcı bir önceki işsizlik ödeneğine hak kazanma tarihinden geriye gidemez.

Yeni sigortalı bir işe başladım. Sağlık sigortasıyla ilgili bir işlem yapmam gerekiyor mu? Ne yapmam lazım? Ne zaman sağlık yardımı alabilirim? 5...142984

İşe başlayan sigortalılar işe girişten bir ay sonra sağlık hizmeti almaktadırlar. SGK sistem olarak otomatik sağlık aktivasyonunu yapmaktadır.
Ancak eğer aktivasyon yapılmamışsa en yakın Sosyal Güvenlik İl veya Merkez Müdürlüğü'ne giderek aktivasyon işlemi yaptırabilirsiniz.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

01.01.1985 ile 01.06.1987 tarihleri arasında Bağ-Kur kaydım var. 6111 sayılı kanunla getirilen yapılandırmada borcumun 1 taksitini ödedim. 01.07.1990 SSK girişim ve 7980 günüm var. Ne zaman emekli olabilirim? Ahmet GEMCİ

Bağ-Kur girişinize göre SSK'dan 48 yaş ve 5225 prim gün şartlarına tabisiniz. 25 yıl şartınız ve prim gün sayınız tamamlanmış. 48 yaşınız Kasım ayında dolacak. Bu durumda çıkacak torba yasa ile hemen Bağ-Kur prim borcunu ödeyerek, Kasım ayı içerisinde emeklilik talebi verebilirsiniz.