ALİ ŞERBETÇİ

ALİ ŞERBETÇİ

Tarihi 22 Ocak 2012

Maaşınızın bankaya yatması zorunlu

* Sigortam asgari ücretten yatırılıyor. Maaşım ve primim elden veriliyor. Herhangi bir bankaya yatırılmıyor. Ayrıca maaşla birlikte bordro da verilmiyor. İş sözleşmemde taban maaşım ve alacağım primler yazıyor. Merak ettiğim; bu belgelerle, aldığım maaş üzerinden hesap yaptırma şansım var mı?İş Kanunu'na göre, işyerinde 10 işçiden fazla işçi çalıştırılıyorsa ücretlerin bankaya yatırılması zorunludur. Sizin işyerinizde 10 işçiden az çalışan varsa işverenin böyle bir zorunluluğu bulunmamaktadır. Ücretinizi asgari ücret üzerinden gösteriyorsa bu hem devletin vergi hem de sigorta primi kaybına sebebiyet veriliyor demektir. Bu da kanuna aykırıdır. Elinizde gerçek ücretinizi belgeleyecek delilleriniz varsa tazminat ödenirken bu ücret üzerinden hesaplanması gerekir.

* 2010 yılı Haziran ayında evlendim. Evlenmeden evvel SSK'dan vefat etmiş babamdan dolayı maaş almaktaydım. Şu anda boşanma aşamasındayım. Maaşı tekrar alabilir miyim? Hacer Y.
Eğer belirttiğiniz tarihte boşanma gerçekleşirse hemen maaşa giremezsiniz. Nedeni de şudur: Sosyal Güvenlik Kurumu anne veya babasından ölüm maaşı alan kız çocuklarının evlenmesi halinde çeyiz yardımı olarak, evlenmeden önce aldığınız maaşın 2 yıllık tutarını size peşin olarak ödemektedir. Bu nedenle siz evlendikten sonraki 2 yıllık maaşlarınızı peşin almış oldunuz. Dolayısı ile siz, 2012 yılı Haziran sonunu beklemelisiniz.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
* Doğum tarihim 15.10.1972. Sigorta başlangıç tarihim 01.02.1990. Ödenen prim gün sayım 4334. Bu koşullara göre ne zaman emekli olabilirim ve 1992- 1993 senelerinde 15 ay, 460 gün askerlik yaptım. Bu arayı ödersem ne zaman emekli olabilirim ya da önceki dilime girip emeklilik yaşımı öne çekebilir miyim? Aykut DULKAN
SSK girişiniz askerden önce olduğundan borçlanma yapmanız emeklilik diliminizi aşağı çekmez. Sadece ödemeniz halinde prim gün sayınıza eklenir. SSK girişinize göre 25 yıl, 52 yaş ve 5525 prim gün şartlarına tabisiniz. 5525 günü tamamlamanız halinde 52 yaşınızın dolacağı 15.10.2024 tarihinde emekli olabilirsiniz.