ALİ ŞERBETÇİ

ALİ ŞERBETÇİ

Tarihi 20 Mart 2011

Yurt dışında çalışan işçilere müjde!

* 6111 Sayılı Torba Kanun'la; ülkemiz ile sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelerdeki işyerlerinde çalıştırılmak üzere yurt dışına götürülen Türk işçilerinin bu sürede ödedikleri isteğe bağlı sigorta primleri 4/B (Bağ-Kur) yerine 4/A (SSK) kapsamında sigortalı sayıldı. Böylece bu kişiler, 9000 gün prim ödeme gün sayısı yerine, SSK şartlarından emeklilik haklarına kavuşabilecek.

UYGULAMA NASILDI?
Ülkemizle sosyal güvenlik anlaşması sağlanmamış ülkelere çalışmaya giden vatandaşlarımıza çalıştıkları işyerleri sadece sağlık primi yatırmakta, ancak 'yaşlılık' ve 'malüllük primi' dediğimiz emeklilik primini yatırmamakta ve bu nedenle işçiler emekli olabilmek için kendileri Bağ-Kur'a isteğe bağlı prim ödemekteydi. Emekli olurken de tamamen Bağ- Kur emeklilik şartlarına tabiydiler. Bağ-Kur tam emeklilik için 9000 gün prim aramakta. Ancak Torba Kanun'la birlikte bu değiştirilerek, Bağ-Kur kapsamından çıkarılıp SSK kapsamına alındı. Dolayısı ile emekli olurken SSK emeklilik şartlarından emekli olunabilecek.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM
* Annem 15.12.1957 doğumlu olup, sigortaya girişi ise 1990'dır. 1800 gün toplam primi vardır. Biz 5 yıl önce borçlanma yapmıştık ama bir ödeme yapılmadı. SGK'ya nasıl bir başvuru yapmamız gerekiyor?
Şahin AKARSU
Annenizin emekli olabilmesi için en az 3600 prim güne sahip olması gerekmektedir. Yeni çıkan yasada da ara boşluk borçlanması söz konusu değildir. Sadece doğum borçlanması şartlarına sahipse, yani SSK girişi olan 1990 tarihinden sonra adına prim yatmamış sürelerde doğum yapmışsa ancak bu günleri borçlanabilir. Bu da 2 çocukla sınırlıdır. 1 çocuk için en fazla doğumdan sonraki 2 yıl borçlanabilir. Eğer bu şartlara sahipse 56 yaşının dolacağı 15.12.2013 tarihinde, bu tarihten sonra yerine getirirse 58 yaşının dolacağı 15.12.2015 tarihinde emekli olabilir.

* 1964 doğumluyum. 1987 Bağ-Kur girişim var. Ne zaman emekli olurum? Askerliğimi saydırsam yaş beklemekten kurtulur muyum?Gökhan SAFRAN
Bağ-Kur'a girişinizden itibaren aralıksız devam ediyorsanız, 9000 prim gün ve 50 yaşa tabisiniz.
Askerliği borçlanırsanız 49 yaşa tabi olursunuz. Bu durumda prim gün sayınız tamamlansa bile 49 yaşınızın dolacağı doğum tarihinizin gün ve ayına göre 2013 tarihinde emekli olabilirsiniz. Askerliği borçlanmazsanız tam 1 yıl sonra 2014 yılında emekli olursunuz.