3 farklı detay

Amerika ve Rusya'yı şaşkına çeviren 'Uzun menzilli füze ve hava savunma' ihalesinin Çinli CPMIEC kuruluşuna verilmesinin, tüm detayları ortaya çıktı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Eylül 2013 Güncelleme 29 Eylül 2013, 00:46
3 farklı detay

İÇİNDEKİLER

Uzun menzilli füze ihalesi, Çinli CPMIEC kuruluşuna verilmişti. İhalenin sonucu sürpriz olarak yorumlanırken, Çin'in FD-2000 füze sistemi, Rusların S-400, ABD'nin Patriotları ve İtalyan-Fransız ortak üretimi olan Samp- T ile yarışmıştı. 3 etkenin Çinli firmayı tercih edilmesinde etkili olduğu belirtildi:

NATO: CPMIEC'in NATO standartlarıyla uyumlaştırılabilecek yazılım kullanıyor olması en önemli nokta. Bugüne kadar NATO üyesi ülkelere ihale veren Türkiye'nin elindeki NATO sistemleriyle Çin'in uzun menzilli füzelerinin uyumlu olup olmayacağı tartışma konusuydu.

FIRLATMA: CPMIEC'in teklifinde, FD- 2000 füze sisteminin fırlatma ve yakıt teknolojisini de Türkiye'ye vaad ettiği belirtiliyor. Bu Türkiye'nin de uzmanlaşmasının önünü açıyor. SATIŞ İMKANI: İhalede öne çıkan bir başka konu da, CPMIEC kuruluşunun füze savunma sistemiyle ilgili olarak orta vadede Türkiye'de üretim yapacak olması. Türkiye ayrıca edindiği deneyimle ortaya koyacağı teknolojiyi 3. ülkelere satabilecek.

Ahmet TOPAL