Türkiye'de bir ilk: Meme kanserini yendikten 7 yıl sonra yumurtalık dokusu nakliyle anne oldu!

Doktorlar, Türkiye’de bir ilke imza attı. Meme kanseri olan Hilal Gündüz’e yumurtalık doku nakli yapıp hamile kalmasını sağladı. Kanseri atlatan kadın, Güneş’i kucağına aldı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Eylül 2023 Güncelleme 22 Eylül 2023, 06:59
Türkiye’de bir ilk: Meme kanserini yendikten 7 yıl sonra yumurtalık dokusu nakliyle anne oldu!

İÇİNDEKİLER

İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde Türkiye'de ilk defa yapılan yöntemle meme kanseri tanısı konan Hilal Gündüz'e (37), kemoterapi süreci başlamadan alınıp saklanan kendi yumurtalık dokusu 7 yıl sonra nakledildi. Üstelik tedavi sonucu menopoza giren genç kadın, yumurtalık dokusu nakliyle menopozdan çıkarılarak çocuk sahibi olabildi. Güneş'ini kucağına alan anne Hilal Gündüz, "Bilime inandım. Türk doktorları anne olma hayalimi kansere rağmen gerçekleştirdi. Güneş'imi doğdurdular" dedi.



EKSİ 196 DERECE
İlk kez uygulanan bu tedaviyi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları Ve Doğum Ana Bilim Dalı uzmanlarından Prof. Dr. İsmail Çepni, Prof. Dr. Ertan Kervancıoğlu, Prof. Dr. Mahmut Öncül, Prof. Dr. Semih Kaleli ve Uzm. Dr. Elif Akşahin gerçekleştirdi. Prof. Çepni, "Anneye 2016'da meme kanseri teşhisi kondu. Hemen kemoterapi tedavisine başlanması gerekiyordu. Ona tedavi öncesi üreme hücrelerini saklanabileceği bilgisini verdik. O da ileride anne olmayı istediğini söyledi. Yumurtalık dokusunu alıp, eksi 196 derecede sakladık. 7 yıl sonra yumurtalık dokusunu hastamıza yeniden naklettik. Hamile kaldı" diyerek süreci anlattı.



DÜNYADA 200 BEBEK VAR
Prof. Dr. Mahmut Öncü de dünyada 2004'ten bu yana yumurtalık dokusu alınıp, daha sonra yerine konulmasıyla doğan 200 bebek olduğunu belirterek, "Bu bir ekip işi. Biz üniversite olarak 2011'den beri bu işlemleri yapıyorduk. Çalışmalar bugüne kadar deneyseldi. Artık değil" dedi.



MENOPOZ ÖTELENİYOR
Prof. Dr. Ertan Kervancıoğlu "Bu yöntem, kadınlarda sadece çocuk sahibi olmalarını değil menopoz süreçlerinin de ötelenmesini sağlıyor" diye konuştu.

Anne Gündüz, Güneş bebeğin 3 aylık olduğunu belirterek "Çok mutluyum. Zorlu süreçlerden geçtik. Ama bilime ve doktorlarımıza hep inandım. Doktorlarım sayesinde anne olma hayalimi kansere rağmen gerçekleşti. Güneşim dünyaya geldi" dedi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN