İstanbul, Ankara, İzmir 81 ilde herkes onu arıyor! Nohut kadar bulunsa bile milyarlarca dolar ediyor!

Türk bilim insanı Doç. Dr. Ozan Ünsalan, gök taşları koleksiyonunu oluşturuyor. En az 2 milyar dolar değerinde olduğunu ve her gün arazide gök taşı arayıp bulmaya çalışan insanlar olduğunu belirten Ünsalan koleksiyonunda Türkiye'nin birkaç bölgesinden gelen gök taşlarının parçaların olduğunu söyledi. İşte detaylar...

Giriş Tarihi 07 Ağustos 2023, 16:17 Güncelleme 07 Ağustos 2023, 16:41
İstanbul, Ankara, İzmir 81 ilde herkes onu arıyor! Nohut kadar bulunsa bile milyarlarca dolar ediyor!

İÇİNDEKİLER

İstanbul'a meteor düştü iddiası sosyal medyada büyük yankı uyandırırken Türk bilim insanı Doç. Dr. Ozan Ünsalan'ın açıklamaları da tekrar gündeme geldi.

Megakentte saat 02.30 sıralarında gökyüzünde görülen sebebi bilinmeyen ışık hüzmesi meteor düştü iddialarına yol açtı. Kameralara anbean yansıyan görüntüler vatandaşlarda heyecan yarattı.

DEĞERİ 2 MİLYAR DOLAR

Türk bilim insanı Doç. Dr. Ozan Ünsalan, değeri milyarlarca dolar olan gök taşları koleksiyonunu oluşturuyor. Bir gramının bile 2 milyar dolar değerinde olduğunu ve her gün arazide gök taşı arayıp bulmaya çalışan insanlar olduğunu belirtti.

Doç. Dr. Ünsalan, yaklaşık bir gramdan bir kilograma kadar değişen ağırlıklarda gök taşları olduğunu belirtti ve bilimsel açıdan bakıldığında bir gramının bile 2 milyar dolara çıkabileceğini belirtti.

Koleksiyonunda ABD, Arjantin, Çin, Fas, Antarktika, Avustralya ve Türkiye'nin birkaç bölgesinden gelen gök taşlarının parçaları olduğunu ifade etti. Doç. Dr. Ünsalan, "En değerli gök taşı 2 milyar dolarlık.

Bunlar bizim çok uzaklardan gelen konuklarımız, yaklaşık 300 milyon kilometrelik bir mesafeden geliyorlar. Bu yüzden, ne kadar uzak olduklarını hayal etmek bile zor.

Bu sebeple, onlara bir fiyat biçemeyiz. Ancak, bilimsel açıdan bakacak olursak, bir tanesinin bir gramı 2 milyar dolar eder" şeklinde konuştu.

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi ve "Türkiye Meteor Takip Sistemleri" proje yürütücüsü Doç. Dr. Ozan Ünsalan, yaptığı açıklamada, bilimsel çalışmalar açısından meteoritlerin çok önemli olduğunu, bulunan cisme hiçbir şekilde çıplak elle dokunulmaması gerektiğini bildirdi.

Meteoritler üzerinde yapılacak incelemeler açısından bu parçalara zarar gelmemesinin büyük önem taşıdığına dikkati çeken Ünsalan, bulunan cismin alüminyum folyo ile toplanmasının önemine işaret etti.