Dünyanın peşinde olduğu Türk: Gözde Durmuş

İzmirli Gözde Durmuş, Stanford Üniversitesi’nde doçent olarak çalıştı. Kansere savaş açtı. Erken teşhis teknolojisi üzerine çalışmalar yaptı. Tıp dünyasını heyecanlandırdı. Dünyanın en başarılı 20 genci arasında yer aldı.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Eylül 2019 Güncelleme 24 Eylül 2019, 07:58
Dünyanın peşinde olduğu Türk: Gözde Durmuş

İÇİNDEKİLER

İzmirli Gözde Durmuş (33), 2007'de ODTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü'nü tamamladı. Yüksek öğrenim için gittiği ABD'de başarı merdivenlerini hızla tırmandı. Yüksek lisansını Boston Üniversitesi'nde, doktorasını da Brown Üniversitesi'nde yaptı. Stanford Üniversitesi'nde doçent doktor olarak görev yapmaya başladı. Burada kendi laboratuvarını kurarak kanser araştırmaları üzerine yoğunlaştı. Kanserin erken teşhisi için cep telefonuyla uyumlu bir test geliştirerek tıpta heyecan yarattı. Stanford Üniversitesi'nde erken teşhis teknolojisi üzerinde çalışmalarını sürdüren Gözde Durmuş, başarısını kanıtladı. Uluslararası Genç Liderler ve Girişimciler Derneği (JCI) tarafından düzenlenen 'Dünyanın en başarılı 20 genci' listesine giren Durmuş, göğsümüzü kabarttı.

KANSERİ BİTİRECEK
Durmuş'un geliştirdiği manyetik mikroçip teknolojisi, kanserli hücrelerin manyetik özellikleri yoluyla tespit edilmesini amaçlıyor. Böylelikle kanser teşhisi, cep telefonu ile uyumlu cihaz sayesinde ucuz ve ağrısız bir şekilde yapılabiliyor. Şeker ölçüm aletine benzeyen bu cihazın maliyetinin yaklaşık 1 dolar olduğu belirtiliyor. Durmuş, bir damla kan örneği ile 20 dakikadan kısa bir sürede kanserli hücre tespit edip ayrıştırmayı ve kanserli hücrelere karşı etkili ilaçların belirlenmesini bu cihaz aracılığıyla sağlamayı planlıyor.