2019 Ramazan ve Kurban Bayramı ne zaman? Bayram tatili kaç gün olacak? Diyanet açıkladı!

Ramazan Bayramı için geri sayım başladı. Diyanet'in yayınladığı takvime göre Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı tarihi belli oldu. Ramazan Bayramı'ndan sonra idrak edilecek olan Kurban Bayramı'nın da bu sene ne zamana denk geldiği araştırılmaya başlandı. Peki, 2019 Ramazan ve Kurban Bayramı ne zaman? Bayram tatili kaç gün olacak?

Giriş Tarihi 15 Mayıs 2019, 12:05 Güncelleme 15 Mayıs 2019, 12:05
2019 Ramazan ve Kurban Bayramı ne zaman? Bayram tatili kaç gün olacak? Diyanet açıkladı!

İÇİNDEKİLER

Ramazan ve Kurban Bayramı ne zaman? Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayınladığı takvime göre, bu yıl idrak edilecek olan Ramazan ve Kurban Bayramı'nın tarihi belli oldu. İslamda iki önemli bayram olan Ramazan ve Kurban Bayramı için Müslümanlar hazırlık içinde. Peki, bu yıl Ramazan ve Kurban Bayramı ne zaman? Bayram tatili kaç gün olacak? İşte konu ile ilgili detaylar...

2019 RAMAZAN BAYRAMI NE ZAMAN?

Müslümanların dini bayramı olan, halk ağzında 'şeker bayramı' olarak nitelendirilen Ramazan Bayramı bu sene 4 Haziran'da başlayacak.

Üç gün sürecek bayram 6 Haziran Perşembe günü sona erecek.

Ramazan Bayramı tatili ise 9 gün olacak. Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, kamu kurum ve kuruluşlarındaki bütün çalışanlar Ramazan Bayramı tatili dolayısıyla 3 Haziran 2019 Pazartesi günü yarım gün ve 7 Haziran 2019 Cuma günü tam gün idari izinli sayılacaklar.

Ramazan Bayramı başlangıcının hafta içine denk gelmesi ile birlikte hafta sonu ile birleştirilerek bayram tatili 9 gün yapılmış olacak.

2019 KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN?

Sözlükte yaklaşmak, Allâh'a yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına gelen kurban, dinî bir terim olarak, ibâdet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı, Kurban Bayramı günlerinde usulüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder. Kurban Bayramı bu sene 11 Ağustos Pazar günü başlayacak ve 14 Ağustos Çarşamba günü sona erecek. 10 Ağustos ise Kurban Bayramı arefesi olacak.

KURBAN NE DEMEKTİR, HÜKMÜ NEDİR?

Sözlükte yaklaşmak, Allâh'a yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına gelen kurban, dinî bir terim olarak, ibâdet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı, kurban bayramı günlerinde usulüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder.

Akıllı, hür, mukim ve dini ölçülere göre zengin sayılan mümin, ilâhî rızayı kazanmak gayesiyle kurbanını keser. Böylece hem maddi durumu yetersiz olup kurban kesemeyenlere yardımda bulunmuş, hemde Cenab-ı Hakka yaklaşmış olur.

Kurban ibadeti, İslam toplumlarının şiarı sayılan ibadetlerden biri olarak asırlardan beri yerine getirilmektedir. Kurban, bir Müslüman'ın gerektiğinde bütün varlığını Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun bir nişanesidir.

Kurban Hanefi mezhebine göre vacip, diğer mezheplere göre ise sünnet-i müekkededir. Dini kaynaklarda Peygamber efendimizin kurbanını daima kestiği ifade edilmektedir.

KURBAN NE ZAMAN KESİLİR?

Kurban, kurban bayramının ilk üç gününde kesilir. Kurban kesim vakti, Bayram namazı kılınan yerlerde, bayram namazı kılındıktan sonra, bayram namazı kılınmayan yerlerde ise sabah namazı vakti girdikten sonra başlar. Bayramın üçüncü günü güneş batıncaya kadar devam eder. Bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Ancak kurbanların gündüzleri kesilmesi uygundur. Bayramın birinci günü kesmek daha faziletlidir.

Şafii mezhebine göre ise kurban bayramın dördüncü günü de kesilebilir.

KİMLER KURBAN KESMELİDİR?

Kurban kesmek, âkil, baliğ (akıllı, ergen),dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan bir Müslüman'ın yerine getireceği mali bir ibadettir. Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80.18 gr. altın veya bunun değerinde para veya eşyaya sahip olan kişi dinen zengindir. Dolayısıyla bu kişi Allah'ın kendisine bahşetmiş olduğu nimetlere şükran ifadesi ve Allah yolunda fedakârlığın nişanesi olarak kurban kesmelidir.