2019 Ramazan ayı ne zaman başlıyor? İlk oruç ne zaman tutulacak?

Mübarek üç aylar yakın zamanda başladı. Üç aylara gelmesiyle birlikte vatandaşlar 2019 Ramazan ayı ne zaman başlıyor sorusuna yanıt aramaya başladı. Peki, ilk oruç ne zaman tutulacak? İşte cevabı...

Giriş Tarihi 15 Mart 2019, 01:38 Güncelleme 15 Mart 2019, 01:38
2019 Ramazan ayı ne zaman başlıyor? İlk oruç ne zaman tutulacak?

İÇİNDEKİLER

Üç ayların gelmesiyle birlikte vatandaşlar 2019 yılında Ramazan ayının ne zaman başlayacağını araştırmaya başladı. Ramazan ayı ne zaman başlıyor sorusu bu nedenle merak edilen sorular arasında yer alıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 2019 yılı dini günler takvimi yayınladı. Peki, ilk oruç ne zaman tutulacak? İşte detaylar...

RAMAZAN AYI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Merak edilenlen konulardan birisi de Ramazan ayının ne zaman başlayacağı oldu. Regaip, Miraç ve Berat kandilleri ile Kadir Gecesi'ni de içinde barındıran üç aylar 8 Mart 2019'da başladı. Ramazan ayı ise 6 Mayıs'ta başlayacak.

RAMAZAN AYI'NIN ÖNEMİ VE FAZİLETİ

Manevi güzelliklerle dolu olan Ramazan ayı müminler için bir rahmet ve mağfiret mevsimidir. Bu kıymetli zaman dilimini ibadet ve iyiliklerle değerlendiren mümin ebedi mutluluğun kapısını açar. Cehennemden kurtuluş beratını alarak zaman ve mekân cennetine doğru yol alır. Bir hadis-i şerifte şöyle buyurulmaktadır:

"Ramazan Ayı gelince, cennet kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır ve şeytanlar zincire vurulurlar."

3 Aylar'ı uğurladığımız Ramazan ayı faziletlerle dolu bir aydır. Ramazan ayı, hayır ayı, yoksullara ve düşkünlere yardım ayı ve bütün anlarıyla Kur'an ayıdır. Ramazanın diriltici özelliği, bütün insanlığı hidayete ve mutluluğa ulaştırmak için insanlığa gönderilen Kur'an-ı Kerim'in bu ayda inmeye başlamasından kaynaklanmaktadır. Ayrıca İslam'ın temel esaslarından biri olan oruç ibadetinin bu ayda yerine getirilmesinden dolayıdır.

ÜÇ AYLARIN İSLAMİYET'TEKİ YERİ

Halk arasında üç aylar diye bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayları mübarek aylardır. Nitekim Hz. Peygamber, Recep ayı girdiğinde "Allah'ım! Recep ve Şaban'ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan'a ulaştır." diye dua etmiştir (Ahmed b. Hanbel, Müsned, I, 259). Ramazan ayında oruç tutmak farzdır. (Bakara, 2/184-185)

Recep ve Şaban aylarında ise; Hz. Peygamberin (s.a.s.) diğer aylara oranla daha fazla nafile oruç tuttuğu, ancak Ramazan'ın dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmediği hadis kaynaklarında yer almaktadır. (Buhârî, Savm, 52-53; Müslim, Sıyâm, 173-79).