Eleq ipucu 27 Şubat: Kış Uykusu filminde Haluk Bilginer'in oynadığı karakter kimdir?

Eleq ipucu sorusu yayınlandı. Eleq tarafından yaplan açıklamada, ipucu sorusu bir filmden geliyor. Kış Uykusu adlı filmde ünlü oyuncu Haluk Bilginer'in canlandırdığı karakterin adı soruldu. Peki, Kış Uykusu filminde Haluk Bilginer'in oynadığı karakter kimdir? İşte 27 Şubat Eleq ipucu sorusu ve yanıtı...

Giriş Tarihi 27 Şubat 2019, 17:14 Güncelleme 27 Şubat 2019, 17:23
Eleq ipucu 27 Şubat: Kış Uykusu filminde Haluk Bilginer’in oynadığı karakter kimdir?

İÇİNDEKİLER

Eleq ipucu sorusu için bekleyiş sona erdi. Canlı bilgi yarışması Eleq tarafından yapılan açıklamada, "Merhabalar eleqseverler, umarız iyisinizdir. Nuri Bilge Ceylan'ın yönettiği, Altın Palmiye ödüllü Kış Uykusu filmini kimler izledi? Peki filmde Haluk Bilginer'in canlandırdığı karakterin adı nedir, biliyor musunuz?" denildi. Peki, Kış Uykusu filminde Haluk Bilginer'in oynadığı karakter kimdir? İşte 27 Şubat Eleq ipucu sorusu ve yanıtı...

ELEQ İPUCU SORUSU (27 ŞUBAT 2019)

Soru: Kış Uykusu filminde Haluk Bilginer'in oynadığı karakter kimdir?

Cevap: AYDIN

Kış Uykusu, Nuri Bilge Ceylan tarafından yönetilmiş 2014 yapımı Türk filmidir. Film, 2014 Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye kazanmıştır.

FİLMİN KONUSU NEDİR?

Aydın (Bilginer) emekli bir oyuncudur; aktörlüğü bıraktıktan sonra Orta Anadolu'da kendi halinde küçük bir otelde çalışarak günlerini geçirir. Hayatında ise iki kadın vardır: Kendisine her anlamda uzak ve soğuk olan genç karısı Nihal (Sözen) ve boşanmış olan kız kardeşi Necla (Akbağ). Aydın tiyatroculuktan emekli olduktan sonra, babasından kalan mülkü idare etmek üzere eşi ve ablasıyla birlikte Kapadokya'daki otele yerleşmiştir. Kapadokya'daki otelde Aydın'ın hayatı etrafında olup bitenlerlele lgili hiçbir sorumluluk taşıma gereği hissetmediği için çok durağandır. Filmin hikâyesi Aydın'ın gerçekle arasındaki mesafeyi kapatıp kapatamayacağı sorununun etrafında şekillenir.

Film, "entelektüel" üzerine odaklanmıştır ve hikâyedeki diğer karakterler "entelektüel"in durumunu netleştirme işlevini üstlenmiştir. Filmde "entelektüel"in temsilcisi olarak yer alan Aydın'ın en büyük sorunu "tembellik" olarak görünmektedir. Ablası Necla ile diyaloglarında Necla'nın acımasızca belirttiği gibi Aydın sorumluluk almaktan, kendisiyle gerçek anlamda yüzleşmekten korkan ve kaçan bir kişidir. Bu eleştirileri yapan Necla da Aydın'ın sert eleştirilerine maruz kalır: tek yaptığı küsmek, şikayet etmek ve küçümsemektir. Bu iki tip başkalarının çelişkilerini görmekte çok başarılı ama kendilerini tanımakta bir o kadar cahildirler. Aydın'ın genç karısı ise bu döngüyü kırmak için tavır alan tek kişi gibi görünmektedir. Aydın ve Nihal'in diyaloglarında gördüğümüz şey ise Aydın'ın ise Nihal'i bilgi, yaş, tecrübe gibi avantajlarını kullanarak sindirme çabası, buna karşılık Nihal'in Aydın'dan bıkmış olduğudur. Bu üç kişi, yan karakterlerden biri olan Suavi (Tamer Levent) ile birlkte "üst sınıf"ın temsilcileridir. Filmde alt sınıfın temsilcileri ise Aydın'ın, oteldeki işlerin ve Kapadokya'daki mülklerin idaresini bıraktığı Hidayet (Ayberk Pekcan); Aydın'ın kiracısı olan İmam Hamdi (Serhat Kılıç) ve ailesidir. Hidayet ve İmam arasındaki ilişki, Aydın'ın sorumluluklarından kaçmasının maliyetini gözler önüne sermektedir. Aydın'ın ve Necla'nın çelişkileri, farkında olmadıkları bencillik ve ikiyüzlülükleri filmde oldukça rafine detaylarla, incelikle işlenmiştir.

Kış Uykusu'nun Nuri Bilge Ceylan'ın diğer filmlerinden daha çok gişe hasılatı elde etmesinin sebebi, filmin hikâyesini son derece dürüstçe, açık yüreklilikle ve zekaya hitep eden inceliklerle anlatmış olması gibi görünmektedir. Film, içerdiği ciddi bir sınıf eleştirisi, kara komedi detayları ve portre çalışmaları ile Türk sinemasının çıtasını oldukça yükseğe taşımaktadır. Kış Uykusu, sınıfsal eleştirinin saldırmadan, karikatürize etmeden, düşmanlık üretmeden veya kahraman yaratmadan da başarılabileceğini göstermesiyle dünya sinema diline yeni bir soluk getirmiştir.