Çizgi bilim!

İngiltere’de bir grup bilim adamı, zebralar üzerine araştırma yaptı. Çizgili desenli derilerinin hayvanları, sineklerden uzak tuttuğu sonucuna ulaştı.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Şubat 2019 Güncelleme 23 Şubat 2019, 07:57
Çizgi bilim!

İÇİNDEKİLER

Zebraların neden siyah beyaz çizgilere sahip olduğu yıllardır merak konusuydu. Hayvanlar aleminin en özgün canlılarından biri olan zebralarla ilgili bilim insanlarının yürüttüğü son çalışmalar ilginç sonuçlar ortaya koydu. Zebraların çizgili desenli derileri sayesinde kan emen sinekleri uzak tutabildiklerini ve bu yolla geçen ölümcül hastalıklardan korunduklarını açıkladı. İngiltere'nin Somerset bölgesinde yürütülen araştırmada, araştırmacılar atlara zebra desenli kıyafetler giydirerek, üzerilerine ne kadar sinek konduğunu gözlemledi. Bristol Üniversitesi'nde biyolog olarak görev yapan Martin How, sineklerin çok düşük çözünürlükte gördüklerini ve çizgili desenin, güneşin pilotlarda yarattığı göz almasına benzer bir etki yaratabileceğini söyledi.



Araştırmacılar, at sinekleri hem atların hem de zebraların üzerine konmaya çalışırken sinekleri yakından incelediler. Sinekler her iki hayvanın üzerine yaklaşık olarak eşit oranlarda konmaya çalışmış olsalar da, sinekler aslında zebralara bir çeyrek daha az kondular. Ekip atlara zebra desenli kabanlar giydirdiğinde ise üzerlerine daha az sinek kondu.