Üç Aylar ne zaman idrak edilecek? 2019 yılı Diyanet takvimi

Müslüman vatandaşları yakından ilgilendiren Üç Aylar, 2019 yılında ne zaman başlayacak? Üç önemli ayı ve Kadir gecesi de dahil olmak üzere dört önemli kandil gecesini içerisinde barındıran Üç Aylar’da hangi ibadetlerin yapılması gerekir?

Giriş Tarihi 19 Şubat 2019, 17:03 Güncelleme 19 Şubat 2019, 17:09
Üç Aylar ne zaman idrak edilecek? 2019 yılı Diyanet takvimi

İÇİNDEKİLER

İslam alemi Üç Aylar'ın başlayacağı tarihi merak ediyor ve gündemde sıkça araştırıyor. Tövbe ve dua ayları olan Üç Aylar'da nasıl ibadet edilmesi gerektiği önemli konular arasında yerini alıyor. 11 ayın sultanı olan Ramazan ayı da bu önemli süreç içerisinde yer alıyor.

ÜÇ AYLAR 2019'DA NE ZAMAN?



Recep, Şaban ve Ramazan olmak üzere sırasıyla bu üç ayı iyi değerlendirmek gerekiyor. Ayrıca Miraç, Berat ve Regaip kandilinin yanı sıra Kadir gecesi de Üç Aylar içerisindeki önemli günler arasında yer alıyor.

Recep ayı: 8 Mart 2019
Şaban ayı: 6 Nisan 2019
Ramazan ayı: 6 Mayıs 2019
Regaip Kandili: 7 Mart 2019
Miraç Kandili: 2 Nisan 2019
Berat Kandili: 19 Nisan 2019
Kadir Gecesi: 31 Mayıs 2019

ÜÇ AYLAR'DA YAPILACAK İBADETLER NELERDİR?



*Kur'an-ı Kerim okunmalı, okuyanlar dinlenmeli, uygun mekânlarda Kur'an ziyafetleri verilmeli, Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.
*Peygamber Efendimize (s.a.s.) salât ve selâmlar getirilmeli, O'nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.
*Tefekkürde bulunulmalı, "Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah'ın benden istekleri nelerdir" gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.
*4 Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli, manevî iklimlerinde vesilelikleriyle Hakk'a niyazda bulunulmalı
*Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı, gönüller alınmalı, kederli yüzler güldürülmeli.
*Günahlara samimi olarak tövbe ve istiğfar edilmeli, idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamette bulunulmalı.



*Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı, vefa ve kadirşinaslık ahlâkı yerine getirilmeli.
*Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.
*Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli, iman kardeşliğine ait sadakati yerine getirilmeli.
*Hayattaki manevî büyüklerimizin, hocalarımızın, anne ve babamızın, dostlarımızın ve diğer yakınlarımızın kandilleri bizzat giderek veya telefon, mesaj yahut e-mail çekerek tebrik edilmeli, duaları istenmeli.
*Başta bütün insanlık olmak üzere kendimize ve sevdiklerimize mümkün mertebe ismen dualar etmeli.