Obezite kemikleri kırıyor! Kireçlenmenin en büyük nedeni obezite...

Fazla kilo, kemiklere de zarar veriyor. Uzmanlar, kireçlenmenin en büyük nedeninin obezite olduğunu söylüyor. Hastaları uyarıyor: Hareket edin, sağlıklı beslenin...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Şubat 2019 Güncelleme 19 Şubat 2019, 08:02
Obezite kemikleri kırıyor! Kireçlenmenin en büyük nedeni obezite...

İÇİNDEKİLER




Halk
arasında 'kireçlenme' olarak bilinen osteoartritartroz, neden olduğu ağrıyla hayatı kabusa çeviriyor. Ortalama yaşam süresinin artmasıyla yaygınlaşan bu hastalık, özellikle kalça ve dizde eklem yüzeyinin bozulması, ağrı ve eklemde hareket kısıtlılığı olarak kendini gösteriyor. Kişinin normal hareketlerini bile engelleyen kireçlenme, yaşam kalitesini ciddi oranda düşürüyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Vahit Emre Özden, önlem almanın şart olduğunu söylüyor.




Hastalık ilerlediğinde diz protezine kadar gittiğini belirten Dr. Özden, kireçlenmeye neden olan faktörleri ve korunma yöntemlerini sıralıyor:

FAZLA KİLO: Diz ve kalça eklemlerinin en sevmediği şeylerden biri olan fazla kilo, kemiklerin aşınmasını hızlandırıyor. Araştırmalara göre vücut kitle indeksinin 30'un üzerinde olması, kireçlenme riskini 7 kat artırıyor. Özetle güçlü eklem ve kemikler için kiloya dikkat edilmesi gerekiyor.

HAREKETSİZLİK: Modern çağın getirdiği sorunlardan biri olan hareketsizlik, ciddi hastalıklara zemin hazırlıyor. Onlardan birisini de eklem yüzeyinin, yani kıkırdak dokunun bozulması oluşturuyor. Kıkırdak dokunun beslenerek kireçlenmeden korunması için hareket ve egzersiz önem taşıyor. Sportif aktiviteler açısından yüzme, pilates ve bisiklete binmek eklemleri güçlendiriyor.


SİGARAYLA VEDALAŞIN: Pek çok rahatsızlığa zemin hazırlayan sigara, eklemlere ve kemiklere de zarar veriyor. Bu tip alışkanlıklar, kıkırdak aşınmasını hızlandırarak aşınmaya neden oluyor. Bilimsel çalışmalar, sigara ve kronik alkol kullanımının, özellikle kemikte kanlanma problemlerine neden olduğunu gösteriyor. Ayrıca sigara direkt olarak kıkırdak dokuda hasara ve kıkırdak kalınlığında azalmaya yol açıyor.

BU BELİRTİLERİ ÖNEMSEYİN
Hareket etmekle azalan eklem sertliği ve hareket kısıtlılığı,
Bir eklem büküldüğünde eklemden tıkırtı ya da çıtırtı sesi gelmesi,
Eklem etrafında hafif şişme,
Aktivite sonrasında veya günün sonuna doğru daha da kötüleşen eklem ağrısı.



SÜPER BESİNLER
Doktorun uygun gördüğü ilaçların yanında şu besinler de kemik ve eklemleri güçlendiriyor:

OMEGA-3: İçerdiği faydalı yağ asitleri ile kireçlenmeye bağlı ağrıları hafifletir. Balık, ceviz, keten tohumu ve zeytinyağında bolca bulunur.
HARDAL: İltihap giderici etkisi ile turp, hardal, sarımsak, tere, maydanoz, limon ve kuşburnu kireçlenmeyi önler. Romatizma ağrılarını azaltır.
ZENCEFİL: İltihabı önleyen ve ağrıyı hafifleten özelliği ile zencefili, kireçlenmenin şikayetlerini de azaltır.
ZERDEÇAL: Ağrı ve şişliğin azalmasını sağlar.
YEŞİL ÇAY: Düzenli yeşil çay içmek kireçlenmeyi önler.