Beslenme uzmanı Dr. Davıd Perlmutter, güçlü beynin sırrını açıkladı

Sabahları ‘5 dakika daha’ istediğimiz uyku, hafızamızı koruyor. Günde 7 saat uyumak, Alzheimer’a yakalanma riskini azaltıyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Şubat 2019 Güncelleme 17 Şubat 2019, 07:59
Beslenme uzmanı Dr. Davıd Perlmutter, güçlü beynin sırrını açıkladı

İÇİNDEKİLER



Nörolog
ve Beslenme Uzmanı Dr. David Perlmutter, ekmeğe savaş açtı. Tüm nörolojik hastalıkların tahıllardan kaynaklandığını anlattı. Kitapları tüm dünyada satış rekorları kıran Beslenme Uzmanı Dr. David Perlmutter, beyin ve uyku arasındaki bağlantıyı açıkladı. Düzenli uykunun hafızayı güçlendirdiğini anlattı. Şu bilgileri paylaştı: Bilimsel araştırmalar, bize uykunun aslında insan sağlığı üzerinde ne kadar değerli olduğunu gösteriyor. Başta beyin olmak üzere vücudumuzdaki bütün sistemler, uyku kalitemizden ve miktarından etkilenmektedir. Uyku ne kadar yemek yediğimizi, metabolizma hızını, vücudun ne kadar şişman ya da zayıf olunacağını etkiliyor. Yetersiz uyku, aralıksız 7 saat uykudur. Tabi ki süre kadar uykunun kaliteli olması da önemlidir. İngiltere'deki araştırmaya göre bir haftalık quykusuzluk bağışıklık sisteminde zayıflığa neden olarak hastalıkları beraberinde getirir. Uyku bozukluğu beyni en çok etkileyen 711 genin işleyişini olumsuz etkiler. Genlerin işleyişini bu kadar bozan uyku eksikliği, kafa karışıklığı, hafıza kaybı, kalp ve damar hastalıkları, diyabet ve depresyonu beraberinde getirir. Tüm bu sağlık sorunları beyinle doğrudan bağlantılıdır.


HORMONLARI ÇALIŞTIRIR
Hafıza rahatsızlıkları yaşayan kişilerin çoğu uykuya dalma ve düzenli uykuyla ilgili sorun yaşamaktadır. Yaşın ilerlemesiyle birlikte uyku süresi kısalmaya başlar. Belli bir yaşın üzerindeki kişilerin yüzde 40'ında uyku apnesi hastalığı görülmektedir. Uyku apnesi hastalarının gelecekte bunama yaşama riskinin normal insanlara göre iki kat fazla olduğu biliniyor. Kişinin gün boyu yorgun kalmasına neden olan uykusuzluk, hormonların korur. Uyku ve beyin sağlığı arasında ciddi bir bağ vardır.


PİZZA LEZZETLİ AMA...
SAĞLIKLI bir beyin için tahıl içeren tüm besinleri hayatımızdan çıkarmamız gerekiyor. Günlük hayatta alıştığımız hamburger, pizza, kek ve poğaça gibi lezzetler, her ne kadar bizi mutlu etse de bağırsaklar beyne kadar pek çok yaşamsal organı tehdit ediyor. Bu nedenle patates dahil olmak üzere hamur işleri, pizza, çörekler, poğaça, reçel ve gazlı meşrubat gibi işlenmiş besinleri hayatımızdan çıkartmamız gerekiyor.

HAFIZA DOSTU DEREOTLU EZME
MALZEMELER
● 3 demet dereotu ● 1 demet maydanoz ● 2 diş sarımsak ● 3 çorba kaşığı hardal ● 1 çorba kaşığı limon suyu ● Tuz ve karabiber

HAZIRLANIŞI:
Tüm malzemeleri mutfak robotundan geçirin. Pürüzsüz bir karışım haline getirin. Bu ezmeyi her türlü ızgara ve fırın balığı yanında servis edebilirsiniz.


KURTARICI ZEYTİNYAĞI
Natürel sızma zeytinyağı, güçlü bir hafıza anlamına geliyor. Beyin hücrelerini güçlendiren bu lezzet, Alzheimer'dan koruyor. Susam yağı, hindistan cevizi yağı ve zeytin çeşitleri beyin ve bağırsaklara ilaç etkisi gösteriyor. Yine probiyotik etkili lor peyniri, yoğurt ve kefir, protein içerikleri ile beyni güçlendiriyor.

MODERN ÇAĞIN ZEHİRİ TAHIL 4 / HAZIRLAYAN: SİNEM UYSAL