Tansiyona tuz ekme

Sessiz katil tansiyonun temeli, çocukluktan atılıyor. Tedavi edilmediğinde vücudu tüketen bu hastalıktan korunmanın yolu, tuz miktarını azaltmaktan geçiyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Aralık 2018 Güncelleme 10 Aralık 2018, 07:59
Tansiyona tuz ekme

İÇİNDEKİLER

KALP ve damar hastalıkları, tüm dünyada en sık görülen rahatsızlıkların başında geliyor. Kanın, damarlar üzerindeki basıncı, tansiyon olarak adlandırılıyor. Yanlış beslenme, fazla kilo ve hareketsizlik gibi faktörler, tansiyon değerlerindeki değişimi beraberinde getiriyor. Toplumda en sık görülen, kimi zaman fark edilmeyen tansiyon hastalığı, ihmal edildiğinde ise hayati sonuçlara neden oluyor. Altınbaş Üniversite Hastanesi Medical Park Bahçelievler Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Barış Çaynak, tansiyonun tedavisine değiniyor. TAKVİM okuyucuları için şu bilgileri paylaşıyor...

BÖBREK DÜŞMANI
Kalp damar hastalıklarını önlemenin en etkili yolu, tansiyonun kontrolü oluşturuyor. Tedavi edilemeyen tansiyon, kan damarlarında tıkanmaya, beyin kanaması, böbrek yetmezliği ve göz bozukluğuna neden oluyor. Bu nedenle tansiyon kontrolü büyük önem taşıyor. Çevresel faktörlerin yanında tansiyon genetik geçiş de gösteriyor. Kişi ne kadar kiloluysa, tansiyon hastası olma riski o kadar artıyor. Düzenli egzersiz yapmak bu hastalığın dengelenmesini sağlıyor.

AĞRIYA DİKKAT...
Tansiyonun oldukça sinsi bir hastalık olduğunu belirten Prof. Dr. Çaynak, "Normalde 14-9 ve üzeri değerler yüksek tansiyon olarak kabul edilir. Kişi 9-6 veya 10-5 tansiyona alışık ise 13-8 tansiyon onun için yüksektir. Tansiyon ölçümü önemlidir. Çünkü tansiyon yüksekliği her zaman fark edilen bir rahatsızlık değildir. Tansiyon; baş ağrısı, ense kökü ağrısı, havada yürüyormuş gibi bir his veya bulanık görme belirtileriyle kendini hissettirir. Siz yüksek tansiyona alışırsınız ama vücut alışmaz" uyarısında bulunuyor. Tansiyon tedavisinde ilaçların düzenli kullanımı büyük önem taşıyor. Prof. Dr. Çaynak, bu ilaçlara mutlaka kardiyolog ve kalp damar cerrahının karar vermesini öneriyor.

SEFER TASINA GERİ DÖNÜŞ
Vücuda alınan tuz miktarının az olması tansiyon kontrolünde önem taşıyor. Tuz kullanımının özellikle çocukluktan itibaren azaltılması öneriliyor. İçeriğindeki tuz ile Fast-food gıdalar, tansiyon hastalığına zemin hazırlıyor. Tansiyon hastalığından korunmak için evden hazır kaplarda yemek götürme alışkanlığını sürdürmek gerekiyor. Eskiden kullanılan sefer tası alışkanlığının yeniden kazandırılması öneriliyor.

​NELER YEMELİ?
İlaç tedavisinin yanında doğru beslenmek, tansiyonun dengelenmesinde önem taşıyor. Uzmanlar, tansiyonu dengeleyen besinleri şöyle sıralıyor: Brokoli, patates, ıspanak, domates, kabak, muz, elma, kavun, şeftali, turunçgiller, süt, yoğurt, peynir, kereviz, fasulye, avokado, yer fıstığı...