Sağlıklı hayatın renkli reçetesi

Gripsiz bir kış geçirmek isteyenler dikkat! Bağışıklığı güçlendirmenin yolu rengarenk sebze-meyveleri tüketmekten geçiyor. Güç veren bu besinler, hastalıklardan koruyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Aralık 2018 Güncelleme 05 Aralık 2018, 07:58
Sağlıklı hayatın renkli reçetesi

İÇİNDEKİLER



Grip
ve soğuk algınlığı, hava sıcaklıklarının düşmesini bekliyor. Bağışıklığın zayıf olduğunu anda yediden yetmişe herkesi olumsuz etkileyen bu hastalıklar, yatağa düşürüyor. 'Paçavra hastalığı' olarak da adlandırılan bu rahatsızlıklardan korunmanın doğal yolu ise bağışıklığı güçlendiren besinleri tüketmekten geçiyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Neşe Ceylan Zengin, kışın vazgeçilmez ikilisi 'grip ve soğuk algınlığına' savaş açacak önerilerini sıralıyor.

NAR, KİVİ, ELMA, ROKA...
Turunçgillerden elmanar ve kiviye, brokoliden havuç-lahana ve kerevize, kabaktan pırasa-yeşil ve kırmızıbibere, turptan rokamarul- maydanoz-tere gibi yeşillikler önce göze hitap ediyor. Sofraları renklendiren bu besinler, bağışıklığı güçlendiriyor. İçerdikleri vitamin ve mineraller ile grip ve soğuk algınlığından koruyor. Salata ve taze sıkılmış meyve sularını C vitamini kaybını önlemek için hazırladıktan kısa bir süre sonra tüketmek gerekiyor. Meyveleri posası ile tüketmek ise vitaminin bolca alınmasını sağlıyor.


GÜNDE 1 AVUÇ CEVİZ
Kış aylarının vazgeçilmezi balık da hastalıklara savaş açıyor. Uzmanlar, balığın vitaminlerinden daha iyi faydanılabilmesi için kızartma değil, fırında ya da buğulama olarak tüketilmesini öneriyor. Her sabah bir yumurta, kırmızı üzüm çekirdeği, haftada iki gün 2-3 köfte büyüklüğünde kırmızı et, kuru baklagiller, evde mayalanmış yoğurt ya da kefir ile soğan ve sarımsak da bağışıklığı güçlendiriyor. Doğal birer antibiyotik olan soğan ve sarımsağı pişirmek yerine çiğ tüketmek gerekiyor. Gün içerisinde birer avuç fındık, badem, ceviz tüketmek hastalıkları alt ediyor.

SARIMSAK LİMON MUCİZESİ
SARIMSAK ve limon karışımı gribal enfeksiyonları önlüyor. Bunun için bir diş sarımsağı küçük parçalara bölmek, limon suyu ile yutmak gerekiyor. Bu karışım vücut direncini artırıyor.



SU İÇMEYİ UNUTMAYIN
KIŞ aylarında bol sıvı tüketmek, özellikle de günde 2 litre su içmek kanın bütün hücrelere yeterli oranda dağılmasını sağlıyor. Vücut direncini artırıyor.

1 KASE YOĞURT ŞART!
PROBIYOTIK besinler de bağışıklığı güçlendiriyor. Bağırsak florasını destekliyor. Günde bir kase yoğurt ya da bir bardak kefir, hem çocuklarda hem de erişkinlerde bağışıklık sistemini güçlendiriyor.