Sucuk - sosis - salam Crohn'a selam

Bağırsakları tüketen Crohn hastalığı diğer organlara da zarar veriyor. Sosis, salam ve sucuk gibi işlenmiş etlerin yerine lifli, posalı besinlerin tüketilmesi gerekiyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Aralık 2018 Güncelleme 04 Aralık 2018, 07:57
Sucuk - sosis - salam Crohn’a selam

İÇİNDEKİLER

Sindirim sistemini tehdit eden Crohn hastalığı ağız boşluğu ve kalın bağırsak arasında tutunuyor. Bulunduğu bölgede kalınlaşmaya ve ülsere neden oluyor. Eklemlerden cilde, gözlerden damara kadar pek çok bölgede soruna neden oluyor. Acıbadem Fulya Hastanesi Crohn ve Kolit Merkezi'nden Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Hülya Hamzaoğlu, erken tanı ve tedavi ile bu hastalığın yaratacağı olumsuzlukların engelleneceğini söylüyor. Şu bilgileri veriyor...
KARIN AĞRISI VARSA...
Crohn, karın ağrısı ve ishal şikayetleri ile belirti veriyor. Bu ağrı genelde yemeklerden sonra göbek çevresi veya göbek altı bölgesinde hissediliyor. Yine dışkıdan kan gelmesi, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı gibi şikayetler de bu hastalığı işaret ediyor.
TEDAViSi VAR!
Crohn hastalığı kimi hastalarda daha hafif kimilerinde ise daha ağır seyrediyor. Tedavi de bu yüzden kişiden kişiye değişiyor. İlk olarak ilaçlı tedavi uygulanıyor. Eğer olumlu sonuç alınmazsa cerrahi tedavi seçeneği değerlendiriyor.
DOĞRU BESLENiN
Sindirimi direkt etkileyen bu hastalık, iştahın azalması, bağırsaklarda emilimin bozulmasına ve ishale neden oluyor. Hastalarının beslenmelerine dikkat etmesi tedavide önem taşıyor. Yanmış yağ, sucuk, salam ve sosis gibi işlenmiş gıdalar ve mangal etlerinin kesinlikle tüketilmemesi gerekiyor.
SÜPER BESİNLER
Uzmanlar, Crohn hastalarının gündelik hayatta şu besinleri tüketmesini öneriyor:

POTASYUM içeriği ile muz, hastalığın neden olduğu ishali engeller.
Mango, papaya, kavun ve avokado sindirime yardımcı olur.
NOHUT, mercimek, kabak, balkabağı, havuç ve yaban havucu düşük lifli içeriği ile bağırsakları yormaz.
E VİTAMİNİ, protein ve yağ içeriği ile fındık ezmesi tüketilebilir.