Haşimato tiroidi bitiriyor bedeni

Tiroit bezinin işlevini yitirmesiyle ortaya çıkan Haşimato, kadınlarda daha fazla görülüyor. Sinsi ilerleyen bu hastalıkta doğru beslenme ve ilaçları düzenli kullanma büyük önem taşıyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Kasım 2018 Güncelleme 14 Kasım 2018, 08:20
Haşimato tiroidi bitiriyor bedeni

İÇİNDEKİLER



Haşimato,
tiroit bezinin kişinin kendi koruma mekanizmasını ve tiroit dokusunu bir yabancı olarak tanıması ile ortaya çıkıyor. Son yıllarda sık görülen ciddi bir tiroit hastalığı olan haşimato, pek çok başka rahatsızlıkları da tetikliyor. Tiroit hormonunun fazla çalışmasına yol açarak hipertroide neden olan haşimato, kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülüyor. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Erol Bolu, günümüzde sık karşılaşılan haşimato hastalığı ile ilgili önemli bilgiler veriyor.


SAÇLARI DÖKER
Haşimato hastalığı, sık kilo alma, cilt kuruluğu, kolay üşüme, yorgunluk, saç dökülmesi ve kabızlık ile belirti veriyor. Kimi zaman haşimatonun tespiti de zorlaşabiliyor. Tiroidin fazla çalışmasına neden olan haşimato, ilerlediğinde akciğer ve kalp zarlarında sıvı toplanması, uyku apnesi, göğüslerden süt gelmesi ve cinsel istekte azalmaya neden olabiliyor.


ANNE OLMAK İSTEYENLER DİKKAT!
Haşimatonun kesin bir tedavisi bulunmuyor. Kontrollerin ve tedavinin mutlaka doktor kontrolünde gerçekleşmesi gerekiyor. Özellikle çocuk sahibi olmak isteyen kadınların, bu kontrollere titizlikle uyması, bebek sahibi olmadan önce ve gebelikleri sırasında 4-6 haftada bir takiplerini yaptırması bebek sağlığı açısından önem taşıyor. Bazı haşimato hastalarının tiroit nodül takibi için 6 ayda bir gerekli kontrollerini yaptırmaları gerekiyor.


BADEM, CEVİZ VE KAJU TÜKETİN...
Haşimato hastalığında doğru beslenme büyük önem taşıyor. Bu hastaların düzenli olarak yeşil çay, bezelye, zencefil, balık, fasulye, tatlı patates, tavuk, kuzu eti, kaju, badem, ceviz, ay çekirdeği tüketmeleri öneriliyor. Kurutulmuş meyve, kahve, soda ve yer fıstığından uzak durmaları gerekiyor.