Saçlarda kök hücre desteği

Saç dökülmesi tedavisi kişiden kişiye değişiyor. Dr. Metin Oğuz, “Dökülen saçlara bitkisel karışımlar, lazer ve PRP dediğimiz kök hücre tedavisi uyguluyoruz” diyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Kasım 2018 Güncelleme 07 Kasım 2018, 02:18
Saçlarda kök hücre desteği

İÇİNDEKİLER

GENETİK faktörler, yaş ve yanlış beslenme saç dökülmesinde etkin rol oynuyor. Türkiye Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr. Metin Oğuz, saç dökülmesi tedavisinin çeşidine ve şiddetine göre değişiklik gösterdiğini söylüyor. Dökülmenin çeşitleri ve tedavi yöntemleri hakkında şu bilgileri veriyor...

ERKEK TİPİ SAÇ DÖKÜLMESİ:
Bu dökülmede genetik faktörler ve erkeklik hormonu etkin rol oynuyor. Başlama yaşı ve şiddeti kişiye göre farklılık gösteriyor.
Erkek tipi saç dökülmesinde ilk olarak erkeklik hormonuna etki ediliyor. Bu konuda ağızdan alınan ve bitkisel olarak saça uygulanan karışımlar bulunuyor.
Dökülmüş ve incelmiş saçların yeniden toparlanması için en çok mezoterapi, PRP (kök hücre) ve lazer tedavilerine başvuruluyor.
PRP kandaki trombosit denen parçacıkların yoğunlaştırılıp dokulara enjekte edilmesi, bunların içindeki hormonların dokuları harekete geçirip gençleşme sinyali vermesi prensibine dayanıyor. Bu hormonlar kıl köklerindeki kök hücreleri harekete geçirerek zayıflamış kökleri güçlendiriyor.
Özellikle yaşı 30'un altında olanlarda sonuçlar çok yüz güldürücü oluyor.
KADINLARDA GÖRÜLEN DÖKÜLME:
Bir bölgede açılma yerine genel bir dökülme ve incelme görülüyor. Çeşitli vitamin eksiklikleri, kansızlık ve beslenme bozukluğu da dökülmeye sebep olabiliyor. Bu tip dökülmede mutlaka kan analizinin yapılması gerekiyor.
Vitamin ve esansiyel maddelerde eksiklik varsa bunlar dışarıdan ilaçla karşılanabiliyor.
Kronik yaygın dökülmelerde lazer ve PRP (kök hücre) uygulaması da saçların güçlenmesine yardımcı oluyor.
MANTAR:
Çeşitli hastalıklar da saçlı deriyi tutup kıl köklerinde hasara neden oluyor. Saçlı deride kıl kaybı ile birlikte yara, kabuk, kızarıklık varsa mutlaka muayeneye gitmek gerekiyor.
Teşhis için iyi bir muayenenin yanında saçlı deriden biyopsi alınması da gerekebiliyor. Kalıcı saç kaybı yapan hastalıkların başında mantar enfeksiyonu geliyor. Bu durumda iyi bir muayene teşhis gerekiyor. Tedaviler hastanın durumuna göre özel ayarlanıyor ve takiplerde tedaviye verilen cevaba göre devam ediliyor. Tedaviden sonuç alınsa bile koruyucu yöntemlere devam edilmesi gerekiyor.
SAÇ KIRAN:
Bu dökülmede bağışıklık sistemi, kıl köklerini yabancı madde gibi algılayıp tahrip ediyor. Ve saçta bölgesel açılmalar oluşuyor.
Tedavide kortizonlu kremler etkili oluyor. İnatçı vakalarda enjeksiyon tedavisi de uygulanabiliyor.

SAÇ DÖKÜLMESİ İÇİN ALTIN ÖNERİLER / UZMAN DR. METİN OĞUZ

YARIN: SAĞLIKLI SAÇLAR İÇİN NELER YEMELİYİZ?