Prostata yenilme

Her 5 erkekten birini tehdit eden prostat kanserinden korunmanın yolu doğru besinleri tüketmekten geçiyor. Likopen içeriği ile domates, kanser riskini yüzde 50 azaltıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Kasım 2018 Güncelleme 01 Kasım 2018, 02:12
Prostata yenilme

İÇİNDEKİLER

Prostat kanseri, adıyla bile korkutmaya yetiyor. Kanser türleri arasında en yayın görüleni olan bu hastalık, özellikle 40 yaşından sonra erkekleri tehdit ediyor. Sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam ve fazla kilolar prostat kanserinin görülme riskini artırıyor. Görülme sıklığı giderek artan bu hastalık, her yıl dünyada 1 milyonu aşkın erkeği yakalıyor. Kanserlerin yüzde 30'u sigaraya, yüzde 35'i ise sağlıksız beslenmeye bağlı olarak görülüyor. Türkiye'de her 5 erkekten 1'i prostat kanserine yakalanıyor. Uzmanlar, kansersiz bir hayatın mümkün olduğunu belirtiyor.
ERKEN YAKALAYIN!
İdrar yaparken zorlanma, sık sık idrara çıkma, idrarda kan, bel ağrısı ve kilo kaybı ile belirti veren prostat kanseri erken tanı ile tedavi edilebiliyor. Tedavi yöntemleri arasında ilaç tedavisi, hormon tedavisi, ışın tedavisi ve cerrahi tedavi yer alıyor. Hastanın durumuna göre en uygun tedavi şekline doktorlar karar veriyor. Tüm bu tedavilerdeki amacı kanserli hücreleri yok etmek oluşturuyor. Kanserden korunmanın ilk yolu sağlıklı beslenme alışkanlıklara sahip olmaktan ve egzersiz yapmaktan geçiyor. Burada anne babalara daha çok görev düşüyor. Çocukluktan itibaren sağlıklı beslenen kişilerde kanser vakası daha az görülüyor. Eskiden çocuklar parklarda ve bahçelerde hareketli oyunlar oynarken, şimdi televizyon, bilgisayar ve tabletle oynayarak hareketsiz kalıyor. Bu da kanseri çağırıyor.
DOMATES YİYİN...
Prostatla mücadele için başta domates olmak üzere sebze-meyve, zeytinyağı ve balık tüketmek gerekiyor. Bilimsel çalışmalar domatesin içerdiği likopenin prostat kanserini önleyici etkisi olduğunu gösteriyor. Likopen, prostat kanserini önlemede en güçlü madde olarak dikkat çekiyor. Dolayısıyla bir insan ne kadar domates yiyorsa, prostat kanseri olma riski o kadar düşüyor.
SÜPER BESİNLER
Uzmanlar, prostattan koruyan besinleri sıralıyor:

KURUYEMİŞ: Günde 1 avuç fındık yemek, prostat kanserinden korur.
BAKLAGİL: Yüksek oranda çinko içeren fasulye, bakla, nohut, soya, mercimek, bezelye kanserden korur.
YUMURTA: İçerdiği selenyum ile prostat kanseri riskini yüzde 50 oranında düşürür.
SARIMSAK: Prostat kanserinden korur.
SEBZELER: Ispanak, Brüksel lahanası, kırmızı dolmalık biber, havuç, tatlı patates, lahana ve bal kabağı prostat kanseriyle savaşır
MEYVELER: Kiraz, avokado, çilek, kivi, üzüm, erik, karpuz, kavun, papaya, greyfurt ve portakal gibi meyveler, bağışıklığı güçlendirir. Prostata kalkan olur.