Gribi hafife alma zatürre olma! Grip ve soğuk algınlığında ne tüketilmeli, nasıl korunulur?
Prof. Dr. Osman Erk, ihmal edilen gribin, zatürreye neden olduğunu söyledi. Ve ekledi: Mutlaka aşı yaptırın. Sebze-meyve tüketin...

Her mevsimde görülen grip ve soğuk algınlığı sonbahar aylarında zirveye çıkıyor! Yataklara düşüren grip, kimi zaman 'Nasıl olsa geçer' diyerek ihmal ediliyor. İşte asıl tehlike de burada yatıyor! İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Erk, tedavi edilmeyen gribin 65 yaş üzerindeki insanlarda zatürreye dönüşebileceğini söylüyor.

ÖLÜMCÜL OLABİLİR!
Zatürre, ortaya çıkmak için bağışıklık sisteminin düşmesini bekliyor. Grip, çoğu zaman KOAH, karaciğer hastalıklar, böbrek yetersizliği, diyabet rahatsızlıklarıyla birleşiyor. Buna yaş faktörü de eklendiğinde zatürre kaçınılmaz hale geliyor. Bu hastalıktan korunmanın yolu sık sık el yıkamaktan ve grip aşısı olmaktan geçiyor.

SİNSİ İLERLER
Zatürre, genellikle titreme ile yükselen ateş ve nefes darlığı gibi şikayetlerle belirti veriyor. Ancak özellikle yaşlılarda sinsi ilerliyor. Yaşlı bir hastanın genel durumunda bozulma, bilincinde değişiklik varsa zatürreden şüphelenilmesi gerekiyor. Yine zatürreden korunmak için sağlıklı ve dengeli beslenmek, sigara içmemek, stressiz bir yaşam sürmek önem taşıyor.


YÜKSEK ateş
KARNABAHAR: Protein zengini patates, patlıcan, bezelye, karnabahar, ıspanak, enginar ve pancar zatürre ile savaşır.