KİMLER AŞI OLMALI?
Zatürreden korunmanın bir diğer yolunu ise aşı yaptırmak oluşturuyor. Özellikle risk grubundakilerin mutlaka aşı olması gerektiğini belirten Prof. Dr. Osman Erk, "18-65 yaşları arasında 1-2 doz, 65 yaş sonrası ise herkese bir kez yapılmalıdır. Aşı, yılın herhangi bir döneminde yapılabilir ve en az 5 yıl koruyucudur" diyor.
NELER YEMELi?
KARNABAHAR: Protein zengini patates, patlıcan, bezelye, karnabahar, ıspanak, enginar ve pancar zatürre ile savaşır.
KIZILCIK SUYU: 330 gram kadar kızılcık ve elma suyu içmek, bağışıklığı güçlendirir.
SEBZE SUYU: 2 büyük havuç, 2 kereviz sapı, 4 diş sarımsak, 2 turp ve birkaç maydanozdan sebze suyu hazırlanır. Potasyum akciğerlerdeki hasarı onarır.
HAVUÇ SUYU: Havuç, akciğerleri iyileştirir. Kırmızıbiber ise havuç suyunun etkisini artırır. Ayrıca akciğerlerin onarımına yardım eder.
Prof.Dr.Osman Erk - Hastalıklara karşı kışlık beslenme
Yarın: Antibiyotik kullanmak doğru mu?