Kim korkar menopozdan | Menopoz döneminde hangi besinler tüketilmeli?

Menopozda azalan östrojen hormonu, kiloları beraberinde getiriyor. Bu dönemde kalp, şeker ve kemik erimesi hastalıklarından korunmak için uzmanlar uyarıyor: Günde 2 tabak yoğurt yiyin, leblebi ve kuru meyve tüketin...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 16 Ekim 2018 Güncelleme 16 Ekim 2018, 02:59
Kim korkar menopozdan | Menopoz döneminde hangi besinler tüketilmeli?

İÇİNDEKİLER

Kadınlarda doğurganlık döneminin bitişi, menopoz olarak adlandırılıyor. Bu süreç; hormonal, fizyolojik ve psikolojik değişimleri beraberinde getiriyor. Özellikle bu dönemde metabolizma hızı yavaşlıyor. Vücuttaki yağ dokusu artıyor. Yağ dağılımı, genellikle karın bölgesinde toplanıyor. Bu durum, kadın vücudundaki östrojen hormonunun azalmasından kaynaklanıyor. Zaman geçtikçe metabolizmada meydana gelen bu değişiklikler, kalp damar hastalıkları, kemik erimesine bağlı kemiklerde çabuk kırılma ve TİP-2 diyabete yatkınlığı beraberinde getiriyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Emine Yüzbaşıoğlu, sağlıklı bir menopoz geçirmek için ipuçlarını sıralıyor...
KENDİNİZİ HAZIRLAYIN: Menopoz sürecine sağlıklı başlamak, menopoz sürecinin konforlu atlatılması anlamında önem taşıyor. Özellikle bu dönemde osteoporoz, yani kemik erimesi hastalığının görülme sıklığı artıyor. Bu nedenle kadınların ergenlik döneminden itibaren süt ve yoğurt tüketimine özen göstermesi gerekiyor.
KİLONUZU KORUYUN: Menopoz dönemi, kilo alımını da beraberinde getiriyor. Metabolizma hızı yavaşladığından kadınlar daha çabuk kilo almaya başlıyor. Bu nedenle kadınların menopoz dönemine 20-25 beden kitle indeksiyle başlaması öneriliyor. Yine spor ve egzersiz, yaşamın her döneminde önem taşıyor. Menopoz döneminde yaşanacak kemik rahatsızlıklarını önlüyor.
BU ÖNERİLERE KULAK VERİN
Bisküvi, çikolata, kurabiye gibi yüksek kalorili atıştırmalıkların yerine kuru meyve, leblebi ve meyveli yoğurt gibi sağlıklı besinler tüketin.
Besinleri kızartmayın. Bunun yerine fırınlama, ızgara veya haşlama tercih edin.
Günde 2-3 su bardağı süt veya yoğurt tüketin.
Gün içinde meyve, sebze, salata tüketin. Ekmek olarak çavdar, kepek veya tam buğday ekmeği yiyin.
İştah kontrolü için az az, sık sık beslenin. Öğün aralığı 2,5-3 saati geçmesin.
Tatlı olarak sütlü hafif tatlılar tercih edin, hamurlu tatlılardan uzak durun.