EYT ile ilgili son dakika: Başkan Erdoğan'dan Emeklilikte Yaşa Takılanlar için açıklama! EYT çıkacak mı?

EYT ile ilgili müjdeli haberi bekleyen vatandaşlar için gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Ak Parti Grup Toplantısı'nda konuşan Başkan Erdoğan, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili açıklama yaptı. EYT ile ilgili yaşanan gelişmelerin ardından gözler Başkan Erdoğan'ın açıklamasına çevrildi. Peki, EYT yasası çıkacak mı? Başkan Erdoğan EYT ile ilgili ne dedi? İşte milyonların merak ettiği EYT yasası ile ilgili gelişmeler...

Giriş Tarihi 16 Ekim 2018, 00:00 Güncelleme 16 Ekim 2018, 13:56
EYT ile ilgili son dakika: Başkan Erdoğan’dan Emeklilikte Yaşa Takılanlar için açıklama! EYT çıkacak mı?

İÇİNDEKİLER

EYT yasası ile ilgili son dakika açıklamalar gelmeye devam ediyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar için yasa Meclis'e verilmişti. EYT için milyonlarca vatandaş "EYT çıkacak mı, EYT yasası ne zaman çıkacak" sorularına yanıt ararken, Başkan Erdoğan, Ak Parti Grup Toplantısı'nda yaptığı açıklamalarda EYT konusuna da değindi. Peki, EYT yasası çıkacak mı? EYT ile ilgili son açıklamalar neler? İşte EYT ile ilgili son gelişmeler...

BAŞKAN ERDOĞAN'DAN EYT AÇIKLAMASI

Erken emekliliği sosyal güvenlik sistemimizde tasvip etmiyoruz. Ama siyasette bu yol açıktır. Bilindiği gibi ülkemizdeki sosyal güvenlik mevzuatına göre 3 ayrı hususa bakılması gerekiyor.

Son günlerde emeklilikte yaşa takılanlar adıyla yürütülen bir kampanya var. Hatta bunun için bir dernek dahi kurulan bir dernek dahi var.

Dünyanın hiç bir yerinde 38 yaşında emeklilik diye bir uygulama yoktur. 48 yaşında emekli olan bir kişi dahi yaklaşık 30 yıl sistemde kalacaktır. Bugün ülkemizde ortalama emeklilik yaşı 52'dir. 20 yıl çalışıp 38 yaşında emekli olan biri 40 sene devletten maaş alacak. Böyle bir uygulama olamaz.

Bu teklifin yıllık maliyeti 750 milyar liraya ulaşıyor. Biz ekonomide bir ekonomik kurtuluş savaşı verdiğimiz bir dönemde böyle bir yükü milletimizin sırtına bindirmek gibi bir hakkımız var mı? Ben bunu milletimize soruyorum.

TBMM İÇİŞLERİ KOMİSYONU'NDAN EYT KARARI

Meclis İçişleri Komisyonu'nda görüşülen emeklilikte yaşa takılanlara emeklilik getiren yasa teklifi AK Parti, MHP ve HDP tarafından kabul görmedi.AK Parti ve MHP söz konusu maddenin tamamen teklif metninden çıkarılması için önerge verdi. AK Parti ve MHP tarafından verilen önergenin gerekçesinde "Teklif edilen madde korucuların emeklilik süreçleri ile ilgili düzenleme içermektedir. Komisyon görüşmelerinde diğer çalışanların emekliliğine ilişkin de önergeler verilmiştir. Bu sebeple emeklilik konusuna ilişkin hususların ve tekliflerin ilgili komisyonda görüşülmesi düşüncesiyle bu maddenin teklif metninden çıkarılması öngörülmektedir" ifadesi kullanıldı. AK Parti ve MHP EYT teklifinin başka komisyonda görüşülmesi gerektiğini söyledi.

HÜKÜMET EYT İÇİN NE DEDİ?

İbrahim Kalın bir basın mensubunun 'Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ilişkin öneriye kabinenin bakış açısı nedir?' sorusunu yöneltti. İbrahim Kalın'ın soruyu yanıtlaması ile birlikte çok sayıda kişi EYT ile ilgili araştırmalar başladı. İşte Kalın'ın o sözleri...

"Bu konu kabinenin gündeminde yok. Tabii ki Meclis ayağı ayrı bir konu. Yeni hükümet sisteminde Meclis kendi kanunlarını çıkartabilir. Bunun değerlendirmesi Mecliste yapılır ama hükümet nazarından baktığınız zaman konu bugün de geçtiğimiz toplantılarda da gündeme gelmedi. Bu konuda herhangi bir değişiklik söz konusu değil."

EYT'DEKİ SON DAKİKA GELİŞMELER İÇİN TIKLAYIN

MHP'DE GÜNDEM EYT

EYT ile ilgili bir hamle de MHP'den geldi. MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem EYT için kanun teklifi verdi. Erdem TBMM'de "Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili kanun tekliflerimizi verdik. Türk milletinin nerede sorunu varsa bununla ilgili çözümlerin mutlaka bulunacağına inanıyoruz." şeklinde konuştu.

MHP Gaziantep Milletvekili Ali Muhittin Taşdoğan, Gaziantep'te sanayicilerin ve esnafları ziyaret ederek, sorunlarını dinledi. Yaptıkları çalışmaları da anlatan Milletvekili Taşdoğan, OSB'deki sanayicilerin sorunlarını da bildiklerini ifade ederek, "OSB faaliyet yürüten sanayici ve esnafımız zor günler geçiriyor.

Seçim döneminde de seçim bittikten sonra da vatandaşlarımızdan gelen şikayetlerin başında Emeklilikte Yaşa Takılanların (EYT) mağduriyeti yer alıyor. Tüm siyasi partilere mensup milletvekilleri de en çok bu konudaki taleplerle karşı karşıyadır. Partimiz ve milletvekillerimiz bu konuda yoğun bir mesai harcıyor. Biz MHP olarak bu sorunun çözümü için elimizden gelenin fazlasını yapmak için çalışıyoruz" dedi.

Meclis'teki bazı partiler tarafından sunulan EYT teklifleri henüz TBMM Başkanlığı tarafından esas ve tali komisyonlara sevk edilmedi. Bu nedenle, 45 günlük süre başlamadı. Önümüzdeki günlerde sevk işleminin gerçekleşmesi bekleniyor.

TBM'DEN EYT AÇIKLAMASI

Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Sosyal Güvenlik Komisyonu Başkanı Ali Duman, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için TBMM'ye sunulan yasa teklifi kapsamında, önceki emekli maaşlarını iki katına çıkaracak düzenleme teklifinin de bulunduğunu savundu. Duman, Türkiye'deki 12.3 milyon dolayındaki emeklinin önemli bir bölümünün maaş tutarları taban aylık düzeyinde bulunduğunu belirtti.

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR NEDİR?

Şu anki sisteme göre, primini dolduran bir emekli adayı, emeklilik yaşını beklemek zorunda. Bununla ilgili, şimdiye kadar 3 kıstas belirlenmişti. SSK'lı da 8 Eylül 1999'a kadar emeklilik için iki şart vardı. Birincisi, sigorta süresi (kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl), ikincisi de 5000 gün prim sayısı. Sonra üçüncü bir prim şartı daha geldi. 8 Eylül 1999'dan önce işe girenler için kadınlarda 40 ile 58, erkeklerde 44 ile 60 yaş arasında yaş bekleme süresi getirildi. Bu durumda çok sayıda kişi Prim gün süresini doldurmasına karşın yaş şartını sağlayamadıkları için emekli olma hakkını elde edemiyor.

OLASI BİR EYT DÜZENLEMESİ OLURSA EMEKLİLİK YAŞI KAÇ OLACAK?

Emeklilik için primi tamamlayıp yaşı bekleyenlere müjde niteliği taşıyan düzenleme, Meclis'in açılmasıyla Genel Kurul'a gelir ve kabul edilirse Başkan Erdoğan'a sunulacak. Başkan Erdoğan tarafından düzenleme onaylanırsa, 8 Eylül 1999'dan önce işe başlayanlar erken yaşta emeklilik şansını yakalayacak. Bu yaş kadınlarda 38, erkekler 43 olabilecek.

EMEKLİLİKTE ŞARTLAR NELER?

Ülkemizde çalışan kişilerin emekli olabilmeleri için kanunların belirlediği iki şartı yerine getirmesi gerekir.

Bu şartların birincisi; öncelikle çalışanın prim günü sayısını doldurması gerektiğidir. Yeni işe başlayan kişilerde bu prim sayısı 7200 olarak bilinmektedir.

İkinci şart ise yaş sorunudur. Yani kişinin sadece prim gününü doldurması yetmez. Bunun yanında kişinin emeklilik yaşını da doldurması gerekiyor. Her ne kadar amaçları aynı olsa bile işleyiş ve ücret bakımından iki konu birbirinden farklılık gösteriyor. Yani yalnızca bir şart ile emeklilik söz konusu olamıyor.

En çok bilinen sigorta kurumları SSK ve Bağ-Kur' dur. Bu iki sigorta kurumları kişinin emekli olabilmesi için oldukça çok imkan sağlar ve kişi adına geleceğe yatırım yapar. Ancak SSK ' lı olmak isteyen bir kişinin bir kurum ya da kuruluşta işe başlaması ve iş verenini kendi adına bu primlerinin ödemesi gerekmektedir. Kişi bu şekilde hizmet yılını doldurarak emekli olabilir.

Prim gününü dolduran ancak yaş şartı olduğu için yaş şartını dolduramayan çok sayıda kişi Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) sorunu altında sorunlarının çözüme kavuşturulmasını istiyor. Konunun Meclis'in açılmasıyla birlikte yeniden gündeme gelmesi ve Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için düzenleme yapılması bekleniyor.