Uzmanlar uyarıyor! Soğuk havalar kalp krizini tetikleyebilir...

Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte grip, herkesin kapısını çalıyor. Uzmanlar ise uyarıyor: “Grip sırasında vücudun sıcaklığı artar. Bu durum, kalp damarlarına hasar verir. Kalp krizini tetikler...”

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Eylül 2018 Güncelleme 26 Eylül 2018, 03:07
Uzmanlar uyarıyor! Soğuk havalar kalp krizini tetikleyebilir...

İÇİNDEKİLER

Eylül ayının bitimine sayılı günler kala, hava sıcaklıkları düşmeye başladı. Hastalıklar da yavaş yavaş kendini göstermeye başladı. Her mevsimin hastalığı grip ve soğuk algınlığı ise bağışıklığı düşürüp vücudu halsiz bırakmak için hazırdı! Vücutta halsizlik ve kırgınlık şikayetlerine yol açan soğuk algınlığının, kalp hastalarının hayatını tehdit ettiği vurgulandı. Buna göre gribal enfeksiyonların, kalp krizi geçirme riskini de artırdığı saptandı. Medicana Çamlıca Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Yalçın, çoğunlukla ihmal edilen gribal enfeksiyon ve soğuk algınlığı hastalıklarıyla ilgili şu uyarıları yaptı.

TANSİYONU YÜKSELTİR
Yapılan araştırmalar, enfeksiyon ile kalp damar hastalıkları arasındaki ilişkiyi gözler önüne seriyor. Grip ve soğuk algınlığında da vücudun savunma mekanizmaları devreye giriyor ve inflamasyon dediğimiz yangı oluşuyor. Oluşan bu yangı, kalp damarlarında hasara neden oluyor. Yine oluşan bu yangı tansiyon düzensizliklerine neden olabiliyor. Bazı grip ilaçları da tansiyonu yükseltebiliyor.

KRİZİ TETİKLER
Bilinen kalp damar hastalığı olan ya da olma ihtimali yüksek riskli hastaların gribal enfeksiyon sırasında diğer hastalara göre daha çok dikkat etmesi gerekiyor. Çünkü bu hastaların, gribal enfeksiyon sırasında kalp krizi geçirme riski artıyor. Enfeksiyonlar sırasında oluşan sıvı kayıpları, yüksek ateşe bağlı kalp hızı artışları, enfeksiyon sırasındaki tansiyon değişiklikleri ve virüslerin salgıladığı çeşitli toksinlere bağlı olarak kalp krizi tetiklenebiliyor. Enfeksiyon sırasında vücutta doku ve organların oksijen ihtiyacı artıyor. Artan bu oksijen ihtiyacını karşılamak için kalp daha fazla çalışmak durumunda kalıyor. Ancak bilinen kalp hastalığı olan bireylerde oluşan tansiyon düşüklüğü ve damarların yüzeyini kaplayan endotelde meydana gelen bozukluklar sonucu kalp; hem dokuların hem de kendini yeterince besleyemeyebiliyor ve kalp krizi oluşabiliyor.

GRİP AŞISI OLUN
Kalp rahatsızlığı olanların özellikle kış aylarında enfeksiyonlara dikkat etmeleri gerekiyor. Düzenli ve sağlıklı beslenmenin yanında herkesin hijyenine de ekstra dikkat etmesi tavsiye ediliyor. Yıllık grip aşısı ve zatürre aşısı yapılması önemli bir koruyuculuk sağlıyor.

​ANTİBİYOTİK KULLANIMINA DİKKAT!
GRİP ve soğuk algınlığında herkes, antibiyotiğe sarılıyor. Ancak kalp hastalarının ilaç kullanırken dikkat etmesi gerekiyor. Çünkü bazı ilaçların kalp-damar sistemine yan etkileri bulunabiliyor. Bu nedenle hastaların doktorlarına kalp hastası olduklarını belirtmesi önem taşıyor.

NELER YEMELİ?
GRİP ve soğuk algınlığından korunmanın yolu, güçlü bir bağışıklık sisteminden geçiyor.
Uzmanlar, bağışıklığı güçlendiren, hastalıklardan koruyan besinleri şöyle sıralıyor:
SARIMSAK: Doğal anti bakteriyel olan sarımsak, tansiyonu düzenler. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Hastalıklardan korur.
TARÇIN: Doğal antibakteriyeldir.
Sindirime faydalıdır, kan şekerini dengeler.

KİVİ: Soğuk algınlığı sonrası oluşan öksürüğü keser.
BROKOLİ: Karaciğeri kuvvetlendirir.
Hastalıklardan korur.
TURUNÇGİLLER: C vitamini deposu greyfurt, portakal, limon, lime ve mandalina bağışıklığı güçlendirir.