KOAH hastalığı hangi yaştan sonra daha sık görülür? KOAH hastalığının tedavisi var mı?

Öksürük ve balgam ile belirti veren KOAH, nefesi kesiyor! Peki, KOAH hastalığı kaç yaşından sonra daha sık görülüyor. KOAH hastalığını belirtileri neler? Hastalığın tedavisi için neler yapmalı, nasıl beslenmeli? KOAH hastalığıyla ilgili tüm soruların cevabı haberimizde

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Eylül 2018 Güncelleme 24 Eylül 2018, 02:42
KOAH hastalığı hangi yaştan sonra daha sık görülür? KOAH hastalığının tedavisi var mı?

İÇİNDEKİLER

Geçmeyen inatçı öksürük, balgam çıkarma, nefes darlığı, çabuk yorulma... Tüm bunlar, KOAH'ın en önemli belirtilerini oluşturuyor. Ciddi bir solunum yolu hastalığı olan KOAH, gelişmekte olan ülkelerde özellikle erkeklerde sık görülüyor. 40 yaşından sonra her 5 kişiden birinde ortaya çıkıyor. Tedavi edilmediğinde, ölüme bile neden olabilen KOAH hastalığıyla ilgili Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Necla Songür, şu bilgileri veriyor...
SİNSİ İLERLER...
KOAH, toplumda yaygın görülen bir hastalık türünü oluşturuyor. Sağlıklı bir yaşam tarzı ile engellenebiliyor. Tedavi edilebiliyor. Genellikle sigara içen, ya da uzun süre sigara içip bırakmış kişilerde ortaya çıkıyor. Sinsi ilerliyor. Durum fark edildiğinde ise hastalar, akciğerlerinin önemli bir potansiyelini kaybetmiş oluyor.
BELİRTİLERİ CİDDİYE ALIN
KOAH'ın en önemli belirtilerini öksürük, balgam ve nefes darlığı oluşturuyor. Öksürük ve balgam çıkarma daha çok sabahları görülüyor. Eğer sigara içmeye devam edilirse ve hastalık ilerliyor. Öksürük şiddetleniyor. Balgam miktarı da artıyor. Bazen boğulacak kadar şiddetle öksürükler oluşabiliyor.
NEFES KESER!
KOAH'da görülen nefes darlığı hastanın günlük yaşamını da etkiliyor. Erken dönemde koşma, hızlı yürüme, merdiven çıkma gibi aktivitelerde görülen nefes darlığı, ileri seviyede dinlenirken bile ortaya çıkabiliyor. Bütün bu şikayetler kış aylarında özellikle hava kirliliğinin yoğun olduğu dönemlerde ve gribal enfeksiyonlar sonrasında artıyor.
SOLUNUM TESTİ ŞART
KOAH hastalığının teşhisinde solunum testi kullanılıyor. 40 yaşını aşmış herkesin yılda bir kez solunum testi yaptırması öneriliyor. Yine KOAH hastalarının, mutlaka sigarayı bırakması gerekiyor.
NELER YEMELİ?
DOKTOR tedavisinin yanında sağlıklı beslenmek KOAH hastalarının iyileşme sürecini hızlandırıyor. Uzmanlar şunları öneriyor:
PEYNİR YİYİN: Protein zengini peynir, hastalığın ataklarını engeller.
BOL SIVI TÜKETİN: Su, hava kanallarındaki balgamı azaltır. Ciğerleri temizler.
KAFEİN: Kahve, kola, çay gibi içecekler, vücutta su kaybına neden olur. Ayrıca balgam yoğunluğunu artırır.
MEYVE, SEBZE: Taze meyve ve sebzeler, içerdikleri vitamin ve mineraller ile vücuda enerji verir. Tedaviyi destekler.
KIRMIZI ET: KOAH hastaları için protein önem taşır. Aşırıya kaçmadan yumurta, kırmızı et, balık, tavuk tüketmeleri önerilir.