Böbrek taşına sütle savaş açın

Erkeklerde daha sık görülen böbrek taşından kurtulmanın yolu doğru beslenmekten geçiyor. Uzmanlar, “Çayı abartmayın. Bol su ve süt için” uyarısında bulunuyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Eylül 2018 Güncelleme 19 Eylül 2018, 01:59
Böbrek taşına sütle savaş açın

İÇİNDEKİLER

Dayanılmaz ağrısı ile hayatı kabusa çeviren böbrek taşı, tüm dünyada en sık görülen sağlık sorunlarının başında geliyor. Toplumda her 10 kişiden birinde görülen taş sorunu, ancak doğru beslenme ile önlenebiliyor. Şişli Florence Nightingale Hastanesi, Üroloji Bölümü'nden, Doç. Dr. Tunç Özdemir, böbrek taşlarının en çok 20-25 yaşları arasında görüldüğünü söylüyor. Şu bilgileri veriyor:
​HAREKET EDİN: Taş hastalığı daha çok hava sıcaklığının yüksek olduğu yaz aylarında görülüyor. Yine hareketsiz bir hayat da böbrek taşına neden oluyor. Özellikle fiziksel aktivitesi kısıtlı olan masabaşı çalışanlarında risk daha da artıyor. Düzenli spor yapmak ve bol su içmek idrar yollarının temizlenmesini sağlıyor ve taş oluşumunu engelliyor.
NASIL OLUŞUR?: Böbrek taşlarının oluşmasına idrarın içinde bulunan tuz ve minerallerin dengesinin bozulması neden oluyor.
KAHVE VE ÇAYI ABARTMAYIN: Tüketilen yiyecek ve içecekler, taşların oluşumuna zemin hazırlıyor. Kırmızı et, süt ve süt ürünleri ile ıspanak, tuz, şekerli ve unlu mamuller, sakatat ürünleri, çikolata, koyu çay, kahve, kola ve soda taş riskini artırıyor.
BU ÖNERİLERE KULAK VERİN

Günde 2.5 litre su için. Kola, gazoz gibi içeceklerden kaçının.
Taze sıkılmış meyve sularını tercih edin.
Evde yapılan limonata ve taze sıkılmış portakal, mandalina ve greyfurt suyunu tercih edin.
Yürüyüş ve egzersiz yapın.
Tuz kullanımını azaltın.
Çay, kahve, pancar, çikolata, kakao, kuru incir, fındık, maydanoz, çilek, böğürtlen gibi besinleri aşırı tüketmeyin.
Süt ve süt ürünlerinin tüketimi böbrek taşı oluşumunu engeller.
Günde 1 bardak da olsa süt için.