Kahve-biber rahim kanseri biter

50 yaş üstü kadınları tehdit eden rahim kanseri, kanama ve ağrı şikayetiyle kendini gösteriyor. Beslenme hayati rol oynuyor. Özellikle keten tohumu yağı, kahve ve biber hastalıktan koruyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Eylül 2018 Güncelleme 17 Eylül 2018, 01:50
Kahve-biber rahim kanseri biter

İÇİNDEKİLER

Menopozu takip eden yıllarda ortaya çıkan rahim kanseri, özellikle 50-60 yaşlarındaki kadınları tehdit ediyor. Prof. Dr. Canfeza Sezgin, hastalıkla ilgili önemli bilgiler veriyor: Rahim kanseri, genellikle rahimin iç yüzünü döşeyen 'endometrium' tabakasında gelişiyor. Hastalık, menopoz sonrası gelişen vajinal kanama, adet kanamasından farklı zamanlarda gelen kanamalar, ağrılı cinsel ilişki ve kasık ağrısı gibi belirtiler gösteriyor.
ŞEKERDEN UZAK DURUN
Fazla kilo, rahim kanseri riskini arttırıyor. Bu nedenle kilo kontrolü ve düzenli egzersiz, hayati önem taşıyor. Sebze-meyve ağırlıkılı beslenme, hastalık riskini azaltıyor. İşlenmiş gıdalar ve şekerli içecekler, hastalığı tetikliyor.
BUNLARI TÜKETİN
KAHVE: Kahve, polifenol içeriğiyle günde 4 fincan içildiğinde rahim kanseri riskini yüzde 25 azaltıyor.
PORTAKAL KİVİ: C vitamini, rahim kanserinden koruyan vitaminlerin başında geliyor. Biber, brokoli, portakal ve kivi önemli C vitamini kaynakları arasında yer alıyor.
YEŞİL ÇAY: Günde 2-3 bardak yeşil çay içmek, rahim kanserini önlüyor.

KETEN TOHUMU YAĞI: Rahim kanseri riskini yüzde 32 oranında düşürüyor.
LAHANA: Brokoli, lahana, soğan, sarımsak, kakule, biberiye, karahindiba, çemenotu, üzüm ve zencefil gibi besinler de 'kansersavar' etkiler
gösteriyor
SİGARAYI BIRAKIN
RAHİM rahim kanserinden koruma yöntemleri şöyle sıralanıyor:
Doktor kontrollerini ihmal etmeyin.
HPV aşılarını yaptırın.
Sigarayı bırakın.
Bağışıklık sistemini güçlendirin.
Cinsel yolla bulaşabilecek hastalıklara karşı tedbirli olun.
Sağlıklı beslenin.
Obeziteye karşı önlem alın.