Soğuk duşa girme kalbini tüketme

Sıcak havalarda herkes klima ve soğuk duş ile serinlemeye çalışıyor. Ancak bu alışkanlıklar, kalp sağlığını olumsuz etkiliyor. Hatta ani kalp krizlerine neden olabiliyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Eylül 2018 Güncelleme 02 Eylül 2018, 01:54
Soğuk duşa girme kalbini tüketme

İÇİNDEKİLER

Eylül ayının gelmesine rağmen sıcak ve nemli hava bunaltıyor. Herkes klimanın ve soğuk duşun serinletici etkisine kendini bırakıyor. Duş alınan suyun soğuk olması ya da klima havasına doğrudan maruz kalınması kalp sorunlarını tetikliyor. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ahmet Taner Çetintaş, sıcak havalarda kalp rahatsızlığı bulunan kişilerin dikkat etmesi gereken noktalara değiniyor...
ANİ AĞRIYA DİKKAT!
Yaz sıcakları her insan için çeşitli sağlık problemlerine neden olabiliyor. Özellikle 50 yaş üzeri, aşırı kilolu ve kalp rahatsızlığı bulunan kişiler için daha da tehlikeli oluyor. Vücut sıcak havalarda normal sıcaklığını korumak için daha fazla çaba sarf ediyor. Bu uğraş kalp hızını artırıyor ve kan basıncının düşmesine neden olarak kalbe ek bir yük bindiriyor. Bu yük, kalp hastalığı olan kişilerde belirtilerin kötüleşmesine neden olabiliyor.
SOĞUK DEĞİL, SERİN OLMALI
40-50 derece sıcağın olduğu bölgeden bir anda klima ile soğutulmuş 18-20 derecelik bir ortama girmek, kalp hastaları için hayati risk oluşturuyor. Kalp krizine ve kalp yetmezliğine yol açabiliyor. Bu nedenle klimalı ortam ısısının 22 derecenin altında olmaması gerekiyor. Klima kullanımında soğuk değil serin ortamın korunması öneriliyor.
UYARILARI DİNLEYİN
Güneşin altında 15 dakikadan fazla kalmayın.
Eğer açık havada vakit geçirecekseniz, yeterli miktarda su içmeye dikkat edin.
Sıvı kaybını artırmayacak pamuklu, açık renkli giysiler giymeye, şapka ve gözlük takmaya özen gösterin.
Yürüyüş aralarında gölge ve serin yerlerde dinlenerek ve nefes alarak kalp sağlığınızı koruyun.
Klima derecesini 22-23 derecede tutun.
Çok soğuk deniz, havuz veya soğuk duşa girmek yerine ılık su tercih edin.
Sauna ve hamam gibi aşırı sıcak ortamlardan uzak durun.
Akdeniz tipi beslenin...
DOKTORA DANIŞIN
Yaz mevsiminde kalp krizi geçirme riski de artıyor. Bu dönemde özellikle kalp hastalarının ilaç kullanımına dikkat etmesi gerekiyor. Hatta ilaç tedavisini doktoruna danışarak düzenlemesi yine doktoruna sormadan ilacını bırakmaması gerekiyor.