İdrar yolu enfeksiyonuna kızılcık - kırmızı üzüm

Her 3 kadından birinde görülen idrar yolu enfeksiyonu, tedavi edilmezse böbrekleri bitiriyor. Kızılcık, üzüm ve ananas ise iltihabı iyileştiriyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Ağustos 2018 Güncelleme 27 Ağustos 2018, 03:07
İdrar yolu enfeksiyonuna kızılcık - kırmızı üzüm

İÇİNDEKİLER

Günlük hayatta en sık karşılaşılan rahatsızlıkların başında gelen sistit, halk arasında idrar yolu iltihabı olarak biliniyor. Sık idrara çıkma, ateş, terleme, kusma ve bulantı ile belirti veren sistit, en çok kadınları tehdit ediyor. Kadınların yüzde 20'si, yaşamları boyunca en az bir kez bu hastalığa yakalanıyor. Zamanında tedavi edilmeyen sistit, böbreklere de zarar veriyor. İlerleyen dönemde mesane ve böbreklerde kalıcı hasarlara neden olabiliyor. Uzmanlar, sistitle ilgili şu uyarılarda bulunuyor...
KRONİKLEŞEBİLİR
Hastalığın teşhisi için öncelikle ürolog muayenesi gerekiyor. Hastalığın tespitinde ilk olarak idrar analizleri, sistoskopi (özel bir aletle üretra ve mesanenin gözlenmesi) ve damar içi pylogram denilen özel bir röntgen yapılıyor. Enfeksiyona neden olan bakteriyi tanımlayabilmek için de idrar kültürü de gerekebiliyor. Sistit, eğer hemen ve uygun şekilde tedavi edilirse böbrekleri etkilemiyor. Sistit ve altında yatan neden tedavi edilmezse, kronik ve insanı zayıf düşüren bir şekle girebiliyor.
İDRARI TUTMAYIN
Bakteriler, genellikle üreme organları ve anüs bölgesinde yaşıyor. Bazen bu bakterileri alt idrar yollarını aşarak mesaneye ulaşıyor. İdrar yolu ile atılmadığında ise iltihaplanmaya neden oluyor. Bu bakterilerin bulaşması cinsel birleşme esnasında bile olabiliyor. Yine uzun süre idrar tutulması, idrar yollarını daraltıcı hastalıklar, menopozda düşük östrojen seviyesi nedeniyle oluşabiliyor. Kadınlarda uretra erkeklerinkinden çok daha kısa olduğu için dış ortamdan bakterilerin mesaneye ulaşması daha kolaylaşıyor. Bu nedenle kadınlarda sistit rahatsızlığı daha çok görülüyor.
HEMEN DOKTORA!
Sistit tedavisinde geç kalmamak gerekiyor. Bunun icin idrar yolları enfeksiyonlarında etkili antibiyotikler kullanılması gerekiyor. Antibiyogram sonuçlarına göre gerekirse bu ilaçlar değiştirilebiliyor. Kronik enfeksiyonlarda tedavi uzayabiliyor.
​BELİRTİLERİ NELERDİR?
İdrar yaparken yanma ve sızı,
Sık idrara çıkma,
Ağrının kasıklara ve makata yayılması,
Ateş,
Terleme,
Yorgunluk,
Kusma ve bulantı,
İdrarın bulanık, kötü kokulu olabilir.
Cinsel ilişki esnasında ağrı hissi olabilir.
LİMON VE PORTAKALI DENEYİN
BAZI besinler, içeriğindeki antioksidan etkileri ile iltihapları engelliyor. Uzmanlar, o besinlerden birkaçını şöyle sıralıyor:
KIZILCIK: Güçlü bir antibiyotik ve antioksidan olan kızılcık, idrarın asiditesini arttırarak içindeki bakteriyi öldürüyor.
PAPAYA: İdrar sisteminin sağlığını koruyor. Bakterilerin vücuttan atılmasına yardımcı oluyor.
PORTAKAL VE LİMON SUYU:
C vitamini deposu bu ikili, antioksidan içeriği ile bağırsakları ve mesaneyi temizliyor.
ANANAS: İdrardaki iltihabı azaltıyor. İyileşme sürecini hızlandırıyor.
KIRMIZI ÜZÜM: İdrar sis temini koruyor. Enfeksiyonların iyileşmesini hızlandırıyor.
ÖNLEMİNİZİ ALIN!
İdrarınızı tutmayın. Mümkün olabildiği kadar sık idrarınızı yapın. Böylece mesanedeki bakterileri dışarı atarsınız.
Cinsel ilişkiden sonraki on dakika içerisinde idrarınızı yapın.
Gün boyunca bol su içilmesi idrar çıkışını ve bakterilerin atılımını arttıracaktır..
Her gün mutlaka iç çamaşırınızı değiştirin.