Kemik erimesi kısa boyluları seviyor

50’li yaşlardan sonra ortaya çıkan kemik erimesi, yaşam kalitesini düşürüyor. Kadınlarda ve kısa boylularda daha çok görülen bu hastalıklardan korunmanın yolu pekmez ve hurma yemekten geçiyor...

takvim.com.tr
takvim.com.tr GAZETE
Kemik erimesi kısa boyluları seviyor
Yaşın ilerlemesiyle birlikte, hastalıklar da kapıyı çalıyor. Halk arasında kemik erimesi olarak bilinen osteoporoz ise özellikle kadınların korkulu rüyası haline geliyor. Kemik kalitesi ve yoğunluğunun azaldığı bu hastalık, tedavi edilmediğinde kırıklara bile neden olabiliyor. Diyetisyen Şebnem Kandıralı, osteoporozdan korunmak için önemli bilgiler veriyor...
YAŞLA BİRLİKTE ARTAR
Kemik erimesi daha çok ileri yaşlarda ortaya çıkıyor. 50-60 yaş arasındaki kadınlarda yüzde 40-55 oranında görülürken 70'li yaşlarda bu oran yüzde 90'lara kadar çıkıyor. Kadınlar, erkeklere oranda 5 kat daha fazla risk altında bulunuyor. Osteoporozda iskelet sistemi kırılgan bir yapı alıyor ve yavaş yavaş kemik kırıkları meydana geliyor. Hastalık, bir anda değil yıllar içerisinde yavaş yavaş gelişiyor. Osteoporoza bağlı kırıklar, genellikle bilek, kalça, omurga kemiğinde oluşuyor. Doğru bir tedavi ile hastalığın başlangıcı geciktirilebiliyor. Kemik erimesinden korunmak için her yaşta kemik yapımını sağlayan bir diyet ve düzenli fiziksel aktivite gerekiyor. Kemik gücünü ve mineralizasyonu arttırmak için diğer vitamin ve minerallere de ihtiyaç duyuluyor.
NELER YEMELİ?
KALSİYUM KAYNAKLARI
Süt, yoğurt, pekmez, susam, badem, fındık, fıstık ve benzeri yağlı tohumlar, koyu yeşil yapraklı sebzeler (brokoli, ıspanak vb.), balıklar, kuru baklagiller ve kurutulmuş meyveler yüksek oranda kalsiyum içeriyor. Kemikleri güçlendiriyor.
K VİTAMİNİ KAYNAKLARI
Yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ve balık...
MAGNEZYUM KAYNAKLARI
Badem, fındık, fıstık gibi sert kabuklu meyveler, kuru baklagiller yeşil yapraklı sebzeler.
POTASYUM KAYNAKLARI
Muz, kavun, portakal, greyfurt, kayısı, bulgur, pekmez, kurutulmuş meyveler, hurma, pancar, bakla...
BAKIR KAYNAKLARI
Susam, fındık, fıstık, kuru baklagiller, etler, balık, kakao, yumurta, yeşil sebzeler. 6 MANGANEZ: Kuru baklagiller, yağlı tohumlar, yeşil yapraklı sebzeler.
DANS EDİN, YÜZÜN!
Doğru bir beslenme, kemik erimesi hastalığından koruyor. Bunun için D vitamini ve kalsiyumdan zengin bir beslenme düzenine sahip olmak gerekiyor. Haftada 4 kez, 30-60 dakika fiziksel aktivitede bulunmak dans etmek ve yüzmek de kemikleri güçlendiriyor
KİMLER RİSK ALTINDA?
Kemik erimesi, bazı kişilerde daha fazla görülüyor. Bunların başında ailesinde kemik kırıkları ve duruş bozukluğu olanlar geliyor. Yine kadınlar ve küçük iskelet yapısına yani kısa boya sahip olanlar, osteoporoza daha çok yakalanıyor. Düşük testosteron seviyesine sahip erkekler de risk altında bulunuyor.