Et ye kansızlık çekme!

Yorgunluk, nefes darlığı ve çarpıntı ile belirti veren kansızlık, toplumda sık görülüyor. Uzmanlar, kırmızı et tüketmenin bu hastalığın tedavisinde etkili olduğunu vurguluyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Ağustos 2018 Güncelleme 19 Ağustos 2018, 03:49
Et ye kansızlık çekme!

İÇİNDEKİLER

Anemi, yani toplumda bilinen adıyla kansızlık özellikle kadınların canını sıkıyor. Yorgunluk, halsizlik, nefes darlığı ve nabızda hızlanma gibi belirtiler veriyor. Ciddi sağlık sorunlarına neden oluyor. Kansızlık ayrıca mide ve bağırsak kanseri olmak üzere birçok önemli hastalığın belirtisi olarak da gösteriliyor. Yaygın görülen bu kan hastalığı, kandaki alyuvar hücresine oksijen taşıyan hemoglobin miktarının normalin altında görülmesiyle ortaya çıkıyor. Kısaca kansızlık tanımsal olarak; hücrelere oksijen taşımak ve kana kırmızı rengi vermek gibi önemli görevleri bulunan hemoglobin miktarının olması gereken seviyenin altında seyretmesiyle meydana gelen ve toplumlarda yaş grubu fark etmeksizin sıklıkla karşılan hastalık çeşidi olarak biliniyor. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Coşkun Usta, yaklaşan Kurban Bayramı'na vurgu yapıyor. Kansızlığın en büyük ilacının, kırmızı et tüketmek olduğunu söylüyor.
TAM BiR DEMİR DEPOSU!
Etin tam bir besin kaynağı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Usta, "Kırmızı et, önemli bir besin. Beyaz ete göre üstün olduğu noktalar var. Kırmızı et, anemik hastalar, kansızlık için birebir. Çünkü içerisinde hem demir hem de B12 dediğimiz önemli vitaminler var" ifadesini kullanıyor. Kansızlığın tedavisinde etin kullanılabildiğini aktaran Usta, kırmızı et tüketiminin vücuda yararlı maddeler kazandırdığını vurguluyor. "Kırmızı et, tam bir kansızlık ilacı. B12, B6 vitaminleri de içermektedir. Bunlar da beyin sağlığımız açısından oldukça önemlidir. Diğer mineraller ve proteinler açısından da beyin, kalp ve karaciğer dostu, kansızlık tedavisini sağlayan besindir" açıklamasını yapıyor.
FAZLASI ZARAR
Prof. Dr. Usta, etin daha sulu, az ateşte ve uzun dönemde pişmesinin etin protein, mineral ve demir kaybı açısından çok daha faydalı olacağını vurguluyor. Sağlıklı olmasına rağmenfazlya et tüketiminden de kaçınmak gerekiyor. Çünkü protein içeriği ile et fazla tüketildiğinde sindirimi zorluyor. Hazımsızlık ve benzeri sorunlara neden olabiliyor. Böbreklere zarar verebiliyor.
ALTIN DEĞERİNDE...
Prof. Dr. Usta, sözlerini şöyle sonlandırıyor: "Vücudun bazı proteinleri mutlaka dışarıdan alması gerekiyor. İyi ve sağlıklı bir et, altın değerindedir. Kırmızı et kansızlıkta ve B12 vitamini açısından altın kadar değerli..."
NELER YEMELİ?
Yumurta, soya fasulyesi, kuru baklagiller (kuru fasulye, mercimek, nohut, iç bakla, barbunya gibi), fındık, ceviz, badem, bezelye, börülce, fasulye, yeşilbiber, portakal, kavun, çilek, dut, muz, maydanoz, nane, roka, ıspanak, pazı, brokoli, dereotu, kuru üzüm, kuru erik, kuru incir, hurma, kuru kayısı...
BELİRTİLERİ NELERDİR?
İştahsızlık,
yorgunluk hissi, aralıklarla gelen çarpıntı, nefes darlığı, iştahsızlık ve mide bulantısı, halsizlik ve çabuk yorulma, kabızlık, baş dönmesi, el ve ayaklarda üşüme, yutkunma zorluğu, sık hastalanma, saç dökülmesi, konsantrasyon ve dikkat bozukluğu, saç dökülmesi ve tırnaklarda incelme, ağız içi yaraları...