Geçmeyen AFT dil kanseri habercisi

Ağız içinde geçmeyen yaralar, aftlar ve boyunda şişlik, dil kanserinin habercisi olabiliyor. Sigara ve alkol, hastalık riskini arttırıyor. Erken tanı ise hayat kurtarıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Ağustos 2018 Güncelleme 03 Ağustos 2018, 03:08
Geçmeyen AFT dil kanseri habercisi

İÇİNDEKİLER

Çağın vebası kanser, dili de vurabiliyor. Eğer dilinizin üzerinde kenarları düzensiz bir yara çıkmışsa ve söz konusu yara haftalar hatta aylar boyunca gerilemiyorsa mutlaka bir Kulak Burun Boğaz Uzmanı'na gidilmesi gerekiyor. Zira önemsemediğiniz dil yaraları, sinsi ilerleyen bir tümörün belirtisi olabiliyor. Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Melih Güven Güvenç, dil kanseriyle ilgili uyarıyor. Güvenç, "Dil kanserinde en önemli risk faktörleri tütün ve alkol kullanımı. HPV virüsü de dil kanserine yol açabilir" diyor. Dilde iyileşmeyen yaraların mutlaka önemsenmesi gerektiğini vurgulayan Güvenç, dil kanserinin dil üzerindeki yaradan biyopsi yapılarak tespit edildiğini vurguluyor. Prof. Dr. Güvenç, dil kanserinde 5 önemli belirtiyi ve alınması gereken önemleri şöyle sıralıyor:
YARALARI CİDDİYE ALIN
Dil üzerinde çıkan yaralar, dil kanserinin en önemli belirtisi olabiliyor. Basit aftlar, genelde günler içerisinde iyileşirken, uzun süreli aftlara çok dikkat edilmesi gerekiyor. Tümör mukozanın altından ilerleyerek dilde anormal bir sertlik de yapabiliyor.
BOYUNDA ŞİŞLİĞE DİKKAT
Tümör, boyundaki lenf bezlerine sıçradığında şişliğe yol açıyor. Boynun aynı bölgesinde, haftalar içinde giderek büyüyen, sert, çevre dokulara yapıştığı için hareket kabiliyetini yitirmiş şişliklerin önemsenmesi gerekiyor. Çünkü kanser açısından şüphe oluşturabiliyor.
ERKEN TANI ÇOK ÖNEMLİ
Tüm kanserlerde olduğu gibi dil kanserinde de erken tanı hayati rol oynuyor. Tümörün yaygınlığına göre cerrahi, ışın tedavisi ve kemoterapi gibi yöntemler kullanılıyor. Erken evre tümörlerde cerrahi olarak tümör çıkarılabiliyor. Geri kalan dil, işlevsel açıdan genellikle yeterli oluyor. Çok ileri evre tümörlerde ise dilin tamamı ağız tabanı ile çıkarılıyor ve ağız tabanını oluşturmak üzere kasderi dokusu transferi yapılıyor. Tümör çeneye yayıldıysa çenenin tutulan kısmı da çıkarılıp bu bölgeye kemik transferi de tedavi planına eklenebiliyor.
BUNLARI TÜKETİN
Uzmanlar kanserle savaşan ve tümör gelişimini önleyen mucize besinleri şöyle sıralıyor: Ananas, böğürtlen, elma, kırmızı üzüm, karpuz, kiraz, nar, yaban mersini, biber, brokoli, domates, havuç, kırmızı turp, sarımsak...
AĞIZ KOKUSU YAPAR
DİL kanseri, ağız kokusu yapabiliyor. Tümörün ilerlemesiyle birlikte ağız hijyeni bozuluyor.
KONUŞMADA DEĞİŞİKLİK
Kanser, dilde hareket bozukluğuna yol açabiliyor. Dilini döndüremeyen hastanın konuşmasında değişiklik ortaya çıkabiliyor.
AĞRI VE KANAMA
Dil kanserleri dilde ağrıya yol açabilirken, daha da ilerlediğinde dildeki yaradan kanamalara sebep olabiliyor. İlerlemiş tümörlerde ağrı kulaklara kadar vurabiliyor.