Kemik erimesi boyu kısaltıyor

Hareketsiz yaşam ve fastfood, kemik erimesini hızlandırıyor. Kamburlaşma ve boyda kısalma, hastalığa işaret ediyor. Sağlıklı beslenme ise riski azaltıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Temmuz 2018 Güncelleme 27 Temmuz 2018, 02:46
Kemik erimesi boyu kısaltıyor

İÇİNDEKİLER

Halk dilinde 'kemik erimesi' olarak bilinen osteoporoz, yaşlılık hastalığı olarak biliniyor. Hastalık özellikle 50 yaş üstü kişileri tehdit ediyor. Ancak kemik erimesi, günümüzde gençlerde de yaygın olarak görülüyor. Acıbadem Bakırköy Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Özgür Çetik, önemli bilgiler veriyor:
FAST-FOOD TETİKLER
Vücudumuzda doruk kemik kütlesine 30-35 yaşlarında ulaşılıyor. Kemik kütlesi değişik nedenlerle eksik kalırsa 'osteoporoz' sorunu ortaya çıkıyor. Günümüzde her 4 kadından ve her 8 erkekten biri, kemik erimesiyle mücadele ediyor. Spordan uzak hareketsiz yaşam ve fast-food tarzı beslenme, kemik erimesine davetiye çıkartıyor. Kemik erimesi, başlangıçta sinsi seyrediyor. Kadınlarda özellikle menopoz sonrası kemik erimesi hızlanıyor.

DEPRESYON NEDENİ
Osteoporozu olan hastalar, genellikle kemik ağrısıyla doktora gidiyor. Hastalık, çoğu zaman hiçbir şikayete yol açmadığından kemiklerde kırıklarla kendisi gösterebiliyor. Hastalarda, basit düşmelerde bile omurga, kalça ve el bileği kemik kırıkları sık görülüyor ve omurgada kırık oluşursa kamburlaşma ve boy kısalığı ortaya çıkabiliyor. Geç dönemde ise bel ağrısı, nefes darlığı ve depresyon gibi şikayetlere yol açabiliyor. D
​VİTAMİNİ ÖNEMLİ
Çocukluk çağında kötübeslenme ve hormonlar gibi birçok faktör, hastalığı erkene çekiyor. Kemik erimesini önlemek için yaşam tarzını değiştirmek gerekiyor. Tedavide kemikleri güçlendiren kalsiyum ve D vitamini takviyesi gerekiyor. Ayrıca hastalara haftada 3 gün 30-60 dakika yürüyüş öneriliyor. Buna rağmen kırık gelişimi engellenemiyorsa osteoporoz ilaçları verilebiliyor.
BUNLARI TÜKETİN

Uzmanlar, kemik erimesine karşı şu besinleri öneriyor.

SÜT: Kalsiyum ve D vitamini ile kemikleri ve dişleri güçlendirir.
SOĞAN: Enfeksiyonlarla mücadele eder. Kemik erimesini önler.
MARUL: Kalsiyum içeriğiyle kemik kaybını engeller​
BROKOLİ: Kemik sağlığını korur.
PORTOKAL: İçeriğindeki C vitamini kemik sağlığı açısından önemlidir.
ELMA: Kemik erimesini azaltıcı etkisi vardır.​
KURU ERİK: 'Fenolik' bileşikler ve 'bor' elementi bakımından zengin olan kuru erik, kemik erimesine karşı korur. Hastalıkla mücadele eder.
​RİSK FAKTÖRLERİ

​Hormonal nedenler
Mide-bağırsak sistemi hastalıkları
Kan hastalıkları
Bağ dokusuna bağlı nedenler
Romatizmal hastalıklar
Organ nakli ameliyatı geçirmiş olmak
Bazı kan sulandırıcılar, korti zon ve bazı psikiyatrik ilaçlar
Hareketsizlik, aşırı egzersiz, sigara ve aşırı alkol
Sağlıksız beslenme, D vitamini eksikliği, kalsiyumdan fakir; protein ağırlıklı beslenme
Ailesel yatkınlık
Hamileliğe bağlı geçici osteoporoz​