Menopoz aşkı öldürüyor

Menopoz, 40 yaşından sonra kendini belli ediyor. Ateş basması ve terleme gibi şikayetlere neden oluyor. Cinsel isteksizliği beraberinde getiriyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Temmuz 2018 Güncelleme 04 Temmuz 2018, 02:04
Menopoz aşkı öldürüyor

İÇİNDEKİLER

Ani ateş basmaları, aşırı terleme, regl düzeninde meydana gelen değişimler, çarpıntı ya da üşüme... Tüm bunlar, kadınların korkulu rüyası haline gelen menopozu işaret ediyor. Ülkemizde menopoz daha çok 45-55 yaş arası kadınlarda ortaya çıkıyor. Menopoz tıbbi olarak önlenemese de yaşam tarzında yapılacak önemli değişikliklerle geciktirilebiliyor. Uzmanlar, bir kadının kesin olarak menopoza girdiğini söyleyebilmek için 12 ay kesintisiz regl olmaması gerektiğini belirtiyor.
40'DAN SONRA DİKKAT
Son regl kanaması, menopoz olarak kabul ediliyor. Menopoz ilk belirtilerini, 40 yaş sonrası, yaklaşık 55 yaşa kadar geçen süre içerisinde görülen regl düzensizlikleri ile gösteriyor. Ardından regl kanaması tamamen bitiyor. 40 yaş öncesi gerçekleşen menopoz ise erken menopoz olarak adlandırılıyor.
DÜZENSİZLEŞİR...
Menopoz belirtileri arasında ilk sırayı regl düzeninde meydana gelen değişimler alıyor. Menopozda genellikle 45 yaş itibariyle kanamanın tamamen kesilmesinden 1-2 yıl önce regl düzeninde değişiklikler oluyor. Kanama, seyrek yani 1,5-2 ay aralıklarla görülebildiği gibi 15 gün gibi kısa sürelerde de tekrar edebiliyor. Menopozda ise kanama tamamen kesiliyor. Menopoz döneminde kadınlarda sıcak basması, terleme, çarpıntı görülür ve bu belirtilerin şiddeti giderek artıyor.
UYKUDAN UYANDIRIR
Ateş basması, menopozda en şikayet edilen belirtilerden birini oluşturuyor. Yüzde, boyunda, kollarda, ellerde ve bazen de vücudun üst yarısında aniden yanma, terleme, kızarma ve sıcaklık hissi şeklinde görülüyor. Genellikle 3-5 dakika sürüyor ve geçiyor. Geceleri uykudan uyandıracak şekilde ateş basması uyku düzenini bozabiliyor.
İSTEKSİZLİK YAPAR
Menopoz, kadınların yaşamında çok ciddi değişikliklere neden oluyor. Özellikle idrar torbasının esnekliği azalacağından gece idrara sık çıkma, idrar kaçırma gibi şikâyetler ortaya çıkıyor. Vajinada kayganlık azaldığından cinsel ilişkide ağrı görülüyor. Bunu cinsel isteksizlik takip ediyor. Bu dönemde kilo alma ve göbek çevresinde yağlanma da sık görülüyor.
SİGARA İÇMEYİN
Menopozu önlemenin ya da durdurmanın tıbbi olarak bir yolu bulunmuyor. Kadın vücudunun östrojen hormonunu salgılama yeteneğini azaltan sigara, yumurtalıkların kendi doğal zamanından önce fonksiyonlarının tükenmesine ve sonuç olarak daha erken yaşta menopoza girilmesine neden oluyor.
ÖNERİLERE KULAK VERİN
Menopoz dönemini doğal bir süreç olarak düşünün, kabullenin ve bu süreçte de kendinizle barışık olun.
Ailenizden, arkadaşlarınızdan ve yakın çevrenizden destek beklediğinizi onlarla paylaşın.
Doktor kontrollerinizi aksatmayın ve tüm sıkıntılarınızı doktorunuzla paylaşın.
İhtiyaç duyuyorsanız psikolojik yardım almaktan çekinmeyin.
Düzenli egzersiz, yoga veya meditasyon yapın.
Sağlıklı ve dengeli beslenin.
KIZILCIKLA RAHATLAYIN
Doğada
bulunan doğal bitkiler, menopozun etkilerini azaltıyor. Sinir sistemini olumlu etkiliyor...
ŞERBETÇIOTU (HOPS): Ateş basmalarını azaltıp, uyku düzenini olumlu olarak etkiliyor.
ÇARKIFELEK (PASSIFLORA): Kaygıyı azaltıp, uyumaya yardımcı olan en iyi bitkisel ilaçlardan biri.
KARAYILAN OTU: Ateş basması ve gece terlemelerinde en etkili bitki olarak biliniyor.
ASLAN KULAĞI: Hormonal değişikliklerden kaynaklanan huysuzluk ve kaygı problemleri için kullanılan en etkili bitkilerden biri.
KIZILCIK (CRANBERRY): Menopoz sırasında sıklıkla görülen idrar yolu enfeksiyonlarından korunmada kullanılan, çok etkili bir meyve.