Tükürük bezi kanseri felç ediyor

Tükürük bezinde oluşan tümörler, zamanla kansere dönüşüyor. Hastalık tedavi edilmediğinde yüz felcine neden oluyor. Uzmanlar, bol bol su içilmesini öneriyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Temmuz 2018 Güncelleme 01 Temmuz 2018, 02:20
Tükürük bezi kanseri felç ediyor

İÇİNDEKİLER

TÜKÜRÜK bezinin, vücudumuzda hayati önemi bulunuyor. Diş ve ağız sağlığı için oldukça önemli olan bu bez, üst solunum ve üst sindirim yollarının hijyenine katkı sağlıyor. Tükürük bezi kanseri, 5 ana kanser çeşidinden birini oluşturuyor. Kulak Burun Boğaz ve Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ataman Güneri, bu tümörlerin tek tedavisinin ameliyat olduğunu belirtiyor. Tedavinin ihmal etmesi haline tümörün yüz felcine neden olduğunun altını çiziyor. Şu bilgiler veriyor...
TEDAViYE HEMEN BAŞLAYIN!
Tükürük bezi tümörleri, iyi huylu ya da kötü huylu olsa da tedavi edilmesi gerekiyor. Özellikle iyi huylu diyerek tedavisi ihmal edilen tümörler, ileri dönemlerde can sıkıcı olabiliyor. İyi huylu tümörler zaman içerisinde kötü huyluluğa dönüşeceğinden zaman geçirmeden tedavinin başlanması öneriliyor. Tümörün büyümeye terk edilmesi, hastalarda operasyon sırası ve sonrasında yüz sinirinin etkilenme riskini artırıyor.
BÜYÜK BÖLÜMÜ İYİ HUYLU...
Tükürük bezleri, bulundukları alan itibariyle değişik hastalıklara da maruz kalıyor. Prof. Dr. Güneri, tükürük bezi tümörlerinin genelde kulak önü, çene altı ve dil altı tükürük bezlerinden kaynaklandığını ifade ediyor. "Büyük bölümü iyi huylu tümörlerdir. İyi huylu tümörler, bulundukları alanda çevre dokulara yayılım yapmaksızın bez içerisinde ya da bez dışına uzanan büyümeleri ile kendini dışta kitle olarak belli eden yapılardır. Eğer tükürük bezinde herhangi bir hücresel, kötü huyluluk ön plana çıkarsa bu defa çevre dokulara yapışma, hareketsizlik, ağrı, bulundukları beze göre komşu sinirlerde tutunma, yüz felçleri gibi şikayetler oluşabilir" bilgisini veriyor.
GÜNDE 8 BARDAK SU İÇMEK ŞART
TÜKÜRÜK bezinde oluşacak rahatsızlıkların önüne geçmenin yolu sağlıklı beslenmekten geçiyor. Uzmanlar ilk olarak sigaradan uzak durulmasını öneriyor. Yine 6-8 bardak su içmek, dişleri düzenli olarak fırçalamak ve diş ipi kullanmak da hastalıkların önüne geçiyor.
BAHARATTAN UZAK DURUN
TÜKÜRÜK bezi kanserinde tedavi boyunca da beslenme alışkanlıklarına dikkat etmek gerekiyor. Ağız kuruluğu şikayetlerini engellemek için ilk olarak sulu yiyeceklerin tüketilmesi öneriliyor. Yine yumuşak dokulu diş fırçası kullanmak ve ağızı tahriş edecek sıcak tuzlu asitli ve baharatlı gıdalardan kaçınılması tavsiye ediliyor.
TEK ÇÖZÜM AMELİYAT
TÜM tükürük bezleri tümörlerinde tek tedaviyi ameliyat oluşturuyor. Dr. Güneri, iyi huylu tümörlerin vakit ilerledikçe kötü huyluya dönebileceğini belirtiyor. "Kötü huylu tümörlerin, yüzdeki sinirleri etkilediğini ve yüz felcine neden olduğunu belirtiyor.